Zonguldak Bülent Ecevit üniversitesi Türkiye'de kaçıncı sırada ?

Efnan

Global Mod
Global Mod
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Türkiye’de Kaçıncı Sırada?

Merhaba forumdaşlar! Bugün sizlere her zaman beklenmedik bir soru soracağım: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Türkiye’de kaçıncı sırada? Hadi itiraf edin, bu soruyu duyduğunuzda ne düşündünüz? "Bülent Ecevit Üniversitesi mi, o da ne?" diyorsunuz belki. Ama gelin, bir saniye durun ve bu konuda bir tartışma başlatalım.

Şimdi, kabul ediyorum, Zonguldak deyince aklımıza pek fazla şey gelmiyor. Zonguldak, kömür, deniz ve... belki de biraz da üniversite. Ama bu üniversite, sırf adını duyduğumuzda bile, "Bu kadar ünlü bir yerde kesin çok iyi bir yerlerdedir!" gibi düşündüğünüzü hayal ediyorum. Eh, belki de öyle, belki de değil! Hadi gelin, bu soruya biraz eğlenceli bir şekilde yaklaşalım. Çünkü sonunda kimseye "tamam, işte sıralama bu" demek yok, biraz daha gülümseme ve muhabbet olsun istiyorum.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: “ZBEÜ Nerede?”

Şimdi, erkekler genelde işin pratik kısmına bakar ya, o yüzden biz de bakalım! Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, sıralamalarda genelde biraz "gözden kaçan" bir üniversite oluyor. Çünkü ülke çapında pek fazla "popüler" olmuyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Hacettepe, Boğaziçi gibi devlerin arasında kayboluyor. Hani şöyle düşünün, Bülent Ecevit Üniversitesi de tam şöyle: "Evet, belki ben bir Ferrari değilim, ama hala çok iyi bir Volkswagen'im!" Geri planda ama işini çok iyi yapan bir Volkswagen.

Bir erkek gözüyle bakınca, bu üniversite kesinlikle mühendislik gibi sağlam bölümleri olan, öğrencilerine birçok fırsat sunan ama medyada pek adı geçmeyen bir okuldur. Zonguldak’ın, Türkiye'nin en "unutulmuş" illerinden biri olduğu düşünülünce, üniversitenin adı da biraz az duyuluyor. Ama gelin görün ki, her fırsatta dışarıya çıkacak, iş bulacak gençler için müthiş bir altyapıya sahip! Sonuçta ZBEÜ'nün sıralamadaki durumu da biraz böyle. Pek göz önünde değil ama oldukça sağlam!

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşımı: “ZBEÜ’de Nasıl Bir Atmosfer Var?”

Evet, erkekler çözüm odaklı oldu, şimdi de kadınlar devreye girsin! ZBEÜ’yü anlatmak için biraz daha empatik ve ilişki odaklı yaklaşalım. Üniversite sıralamalarına gelirken, bir kadının perspektifi farklıdır. Bülent Ecevit Üniversitesi, öğrencilere sadece eğitim vermiyor; aynı zamanda onların kalp kalp bağ kurabileceği, yeni arkadaşlıklar edebileceği, hocalarıyla samimi ilişkiler geliştirebileceği bir yer. Burası, sadece ‘puan’la değil, insani değerlerle de öne çıkan bir yer. Üniversite sıralamalarında çok "popüler" olmamak, belki de onun kendine özgü, samimi havasının bir parçasıdır.

Bir kadının gözünden bakarsak, Bülent Ecevit Üniversitesi’nin asıl büyüsü burada. Çünkü burada ne "büyük üniversite" olma baskısı var, ne de "herkesin tanıdığı okul" olma gayesi. Öğrenciler, birbirine destek olan bir topluluk oluşturuyor. "Öğretmenlerimle kahve içelim, sohbet edelim" diyebileceğiniz samimi bir ortam. Bu atmosfer, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ni, sıralamaların ötesinde, gerçekten yaşanılabilir ve keyifli bir yer kılıyor.

Hadi Şimdi Hep Beraber Sıralamaya Bakalım!

Hadi şimdi, biraz da gerçeklerden bahsedelim. Sıralamaya bakacak olursak, Bülent Ecevit Üniversitesi, genelde ilk 100’e bile giremiyor. Ama, bu demek değildir ki, burası kötü bir üniversite. Belki sıralama olarak Türkiye’de üst sıralarda yer almıyor ama ZBEÜ'nün öğrenci memnuniyeti ve iş hayatındaki başarısı her zaman yüksek. Mesela, mezunları genelde oldukça güçlü bir iş ağına sahip, çünkü üniversite öğrencilerine ciddi bir hazırlık sunuyor. Öğrencilerin mezun olduktan sonra iş bulma oranı da oldukça yüksek. O yüzden sıralamalar her zaman her şeyi anlatmaz!

Sıralama önemli olabilir ama belki de Bülent Ecevit Üniversitesi’nin gerçek sıralaması, sıralamalara takılmayan öğrencilerdir. Zonguldak’ta eğitimi, atmosferi ve mezuniyet sonrası kariyer olanaklarını anlatmak, biraz "sıralamalardan daha öte" bir yaklaşım gerektiriyor. Çünkü bir üniversiteyi sadece 1’den 200’e kadar olan bir sayı üzerinden yargılamak, eksik bir bakış açısı olabilir.

Şimdi Sıra Sizin! ZBEÜ Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Peki ya siz, ZBEÜ hakkında ne düşünüyorsunuz? Kimler burada okudu? Kimler hakkında duymuştur? Öğrencilerin ruhunu yansıtan bir yer mi, yoksa sadece akademik bir kaçış mı? Sıralamaları görüp buraya gitmeye karar vermek ne kadar doğru? Ya da belki de "sıralama ne kadar önemli ki?" diyenlerden misiniz?

Haydi, bu konuda biraz sohbet edelim! Cevaplarınızı bekliyorum, bakalım kimler ZBEÜ’nün gerçek sıralamalarını söyleyebilecek!