Nükleer silahlanma: “Nükleer caydırıcılıkta İngiltere ABD'nin yerini alabilir”

keen

New member
WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



SAvrupa'da bir Amerikan başkanlık seçim kampanyası nadiren bu kadar büyük bir endişeyle takip edilir. Çünkü kasım ayında Amerikalılar Avrupa'nın güvenliğine de karar verecek. Trump kazanırsa, dünyanın en yüksek siyasi makamı NATO'ya şüpheyle yaklaşan, Amerikan güvenlik garantilerini sinir bozucu bulan ve Ukrayna'ya askeri yardım konusunda pek düşünmeyen bir adama ait olacak.

Bu kırılgan güvenlik durumunda, nükleer güç Büyük Britanya, Avrupa'da güçlü bir güvenlik garantörü olarak hareket etmek istiyor. Yeni İşçi Partisi hükümeti Britanya-Avrupa güvenlik anlaşmasını destekliyor ve Çarşamba günü Berlin ile ortak bir savunma deklarasyonu imzaladı.

Ed Arnold, İngiliz askeri düşünce kuruluşu RUSI'de Avrupa güvenliği alanında kıdemli araştırma görevlisi ve hükümet danışmanıdır. WELT röportajında eski piyade subayı, Büyük Britanya ve AB'nin gelecekte ortak savunmalarını nasıl daha da genişletebileceklerini açıklıyor.





Hükümet danışmanı Ed Arnold

Kaynak: pr


DÜNYA: Sayın Arnold, Brexit'ten sonra Büyük Britanya'nın zayıfladığı söylemi AB'de yerleşik hale geldi. Aslında güvenlik politikası açısından Büyük Britanya, nispeten büyük bir orduya ve güçlü bir silah endüstrisine sahip bir nükleer güç gibi hareket ediyor. AB'nin Büyük Britanya'ya daha çok ihtiyacı var mı?


ayrıca oku








Ed Arnold: Evet, çoğunlukla. Brexit'e kadar Büyük Britanya, Fransa ile birlikte Avrupa Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasının parçası olan tek AB ülkesiydi (CSDP, not d. Kırmızı.) yurt dışına silahlı kuvvetler gönderebilir. AB'den çıkışla birlikte AB operasyonel kapasitelerinin yüzde 50'si bir anda yok oldu. İngiliz istihbarat servisleri de AB'deki benzerlerinden çok daha iyi. Ayrıca Büyük Britanya, AB üyeliği sırasında zaten “önce NATO” politikası izlemiş ve CSDP kaynaklarına nadiren başvurmuştur. Britanya'nın güvenlik politikası önceliği NATO'dur ve öyle olmaya da devam ediyor.


ayrıca oku


ABD'li tarihçi Mary Elise Sarotte, diğerlerinin yanı sıra Washington'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nde ders veriyor






DÜNYA: Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupalı en yakın müttefiki olan İngiliz hükümeti, Washington ile olan bağlantısını, olası bir Başkan Donald Trump'ı Ukrayna desteği konusunda Avrupa yakasında tutmak için kullanabilir mi?

– Arnold: İngiliz hükümeti en azından Trump üzerinde bir miktar nüfuz sahibi olabilir, çünkü biz NATO'nun hararetle talep ettiği yüzde iki hedefini sürekli tutturuyoruz ve ABD ile savunma ve güvenlik politikası konusunda yakın çalışıyoruz. Ancak İngiliz hükümeti Trump'ın fikrini temelden değiştiremeyecek. ABD'nin Avrupa'daki güvenlik politikası rolü hakkında net fikirleri var. Çin'i Rusya'dan daha büyük bir tehdit olarak görüyor ve AB'nin kendisini savunmak için daha fazlasını yapmasını talep ediyor.

DÜNYA: Washington şu anda Avrupa'ya nükleer savaş başlıklarını konuşlandırarak bir nükleer kalkan teklif ediyor. Avrupa'da yalnızca Fransa ve İngiltere'nin kendi nükleer savaş başlıkları var. Fransız cephaneliğinin aksine, İngiliz cephaneliği NATO stratejisine entegre edilmiş ancak ulusal kontrole tabidir. İngilizler Amerikalıların yerini alabilir mi?

– Arnold: Nükleer caydırıcılık söz konusu olduğunda kesinlikle. Ve ilk etapta her şey bununla ilgili. Avrupalı NATO ortaklarımız, bir saldırı durumunda nükleer kuvvetler de dahil olmak üzere tüm yeteneklerimizle kendilerini savunma taahhüdümüzün arkasında duracağımıza dair güvenceye sahiptirler.


ayrıca oku








DÜNYA: Bir Doğu Avrupa NATO ülkesinin nükleer silahlarla saldırıya uğradığını varsayalım. Başbakan Starmer, Vilnius'a karşı bir karşı saldırı yaparak Londra'nın güvenliğini riske atar mı?

– Arnold: Buna cevap vermek benim için zor çünkü böyle bir senaryonun nasıl sonuçlanacağını bilmiyorum. Her durumda, Rus propaganda televizyonu, İngiliz hükümetinin nükleer yeteneklerini nasıl kullandığına bakılmaksızın uzun süredir Londra'ya saldırmakla tehdit ediyor.

DÜNYA: ABD'nin Avrupa'da yaklaşık 100 nükleer savaş başlığı bulunuyor. Britanya'nın nükleer yetenekleri başarılı bir nükleer karşı saldırı için yeterli olabilir mi?

– Arnold: İngiltere'nin 240 civarında nükleer savaş başlığı var. Artan Rus tehditkar davranışları nedeniyle cephanelik 2021'de artırıldı. Bu, ülkenin Avrupa'yı korumaya yetecek kadar nükleer silaha sahip olduğu anlamına geliyor.


ayrıca oku


Yars mobil ICBM rampaları hazırlanmak için İvanovo Bölgesi'nden yola çıkıyor






DÜNYA: Diğer ABD silah sistemleri de Avrupa'da kullanılıyor. ABD kapasitesini azaltırsa İngiltere bunu nasıl telafi edebilir?

– Arnold: Eğer Washington, casus uçakları gibi istihbarat yeteneklerini, gözetleme ve keşif varlıklarını Avrupa'dan çekseydi, İngiltere muhtemelen Avrupa'da bu açıkları kendi kaynaklarıyla kapatabilecek tek ülke olacaktı. Bu nedenle İngiltere, ABD'nin teknolojik üstünlüğü ile Avrupa'nın göreli teknolojik geriliği arasında bir köprü görevi görebilir.

DÜNYA: Basında çıkan haberlere göre Almanya ve İngiltere, 3 bin kilometreden fazla menzile sahip uzun menzilli füzelerin geliştirilmesi konusunda birlikte çalışıyor. Büyük Britanya hâlâ Avrupa'nın yeniden silahlanmasına nasıl katkıda bulunabilir?

– Arnold: AB'ye sağlanacak en büyük fayda, Storm Shadow gibi uzun menzilli füzelerin ve halihazırda geliştirilmekte olan 500 kilometre menzilli füzelerin teslim edilmesi olacak gibi görünüyor. Bunlar Rus hedeflerini vurabilir.


ayrıca oku


Tornado savaş uçağında Taurus seyir füzesi





Tartışmalı seyir füzeleri





DÜNYA: Görünüşe göre İngilizlerin Avrupalılara sunacağı çok şey var. Avrupa'da konaklamayı nerede istiyorsunuz?

– Arnold: Londra askeri teçhizat alımına daha fazla dahil olmak istiyor. Brüksel şu anda NATO'nun ana askeri teçhizat alıcısı konumunda. Finansmana daha kolay erişebiliyor ve dolayısıyla daha hızlı, daha ucuz ve daha büyük miktarlarda satın alabiliyor. Ayrıca, ittifakın satın almaları finanse etmek için Eurobond (Avrupa ülkelerinin ortak tahvilleri, editörün notu) ihraç edip edemeyeceği de şu anda tartışılıyor. İngiltere'nin katılması tüm Avrupa için faydalı olacaktır.