IŞİD destekçileri: Hannover Havalimanı'nda tutuklandılar – yetkilileri uyarmak için ülkeyi terk etmeyi planlıyorlar

keen

New member
Salı günü 26 yaşındaki Karim Fadel K., Hannover Havalimanı'nda tutuklandı. İslam Devleti terörist milislerine katıldığı söyleniyor. Federal Başsavcı şuna inanıyor: İranlılar Suriye'ye gitmek istiyordu. Bu durum çeşitli nedenlerden dolayı yetkilileri endişelendiriyor.


Salı gecesi, 01:45: Karim Fadel K., Federal Kriminal Polis Ofisi memurları greve çıktığında Hannover Havalimanı'ndaki güvenlikten geçmişti. 26 yaşındaki İranlı tutuklandı. Federal Başsavcı onu sözde İslam Devleti'nin (İD) destekçisi olmakla suçluyor.

K., IŞİD'e katılmak için Hannover'den Türkiye'ye, oradan da Suriye'ye gitmek istiyordu. Daha önce Doğu Vestfalya'nın Paderborn kentinde yaşayan şahsın, Türkiye'deki aracılar aracılığıyla terör örgütüne 4 haneli para aktardığı belirtildi.


K., saldırıların nasıl hazırlanacağı ve gerçekleştirileceği konusunda da internetten bilgi aldı. Federal Savcılığa göre, kendisine Telegram sohbetinde kolluk kuvvetleri tarafından tespit edilmekten nasıl kaçınabileceğini açıklayan en az bir kişiyle temas halindeydi.


Görünüşe göre sınırlı bir başarı ile. WELT'in edindiği bilgiye göre K., yetkililer tarafından zaten İslamcı olarak biliniyordu. Yaz aylarında, Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle güvenlik yetkilileri alarma geçerken yurt dışından 26 yaşındaki oyuncuyla ilgili bir ihbar geldi. Olası tehdit durumunun ne kadar spesifik olduğu belirsizdir.


WELT'in edindiği bilgiye göre K., 15 Haziran'da bir kez tutuklandı. Ancak tutukluluğuna gerekçe bulunamadığı için serbest bırakılması ve sözde tehdit konuşması yapılması gerekti.

Düşüş olgusunun dönüşü


Dava, çeşitli nedenlerden dolayı güvenlik yetkililerini endişelendiriyor. Bir yandan 26 yaşındaki gencin etrafında daha geniş bir ağın bulunmasının mümkün olduğu değerlendiriliyor. Paderborn bölgesindeki diğer iki şüpheli arandı, ancak başlangıçta serbest kaldılar. Üç şüphelinin de birbirini tanıdığı belirtildi.


Öte yandan tutuklama, yetkililerin zaten aşılacağına inandığı bir olgunun geri dönüşüne işaret ediyor: radikal İslamcıların savaş bölgelerine gitmesi. IŞİD'in zirveye çıktığı dönemde 1.100'den fazla kişi Almanya'yı terk etti; çoğunluğu Irak ve Suriye'ye gitti. Terörist milislerin bölgedeki askeri yenilgisinden sonra bu tür ayrılmalar uzun süre istisna oldu.

Güvenlik kaynaklarına göre bu durum yaklaşık iki yıldır daha sık yaşanıyor. Yetkililer, pratik savaş deneyimine sahip İslamcıların Almanya'ya dönebileceği için cihatçıların ülkeyi terk etmesini kamu güvenliğine yönelik önemli bir tehdit olarak görüyor.


Karim Fadel K.'nin İran'daki Arap azınlığa mensup olduğu söyleniyor. Ahvazlılar ülkenin güneybatısında, özellikle de Huzistan eyaletinde yaşıyor. Geçtiğimiz yıl Castrop-Rauxel bölgesinden iki kardeşin tutuklanması olay yaratmıştı. İçlerinden biri risin ve siyanür zehirlerini kullanarak bir saldırı planlamıştı. Onun da IŞİD'e katıldığı söyleniyor. Alman yetkililer o sırada FBI'dan tüyo almıştı. 26 yaşındaki oyuncu, Kasım 2023'te dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Diğer iki şüphelinin de IŞİD ortamına para aktardığı söyleniyor. K. vakasında Federal Başsavcıya göre para, Suriye'nin Al-Hol ve Atmah kamplarında hapsedilen terör örgütünün kadın üyelerine yönelikti. Son yıllarda sosyal medyada “Kamptaki Kız Kardeşleriniz” gibi isimlerle tekrarlanan kampanyalar düzenleniyor ve İslamcılar bu kampanyalarla yakalanan IŞİD destekçileri için onbinlerce avro topluyor. Polis bu bağlamda destekçileri ve eylemcileri defalarca tutukladı.

Biz WELT soruşturma ekibiyiz: Bizim için herhangi bir bilginiz var mı? O halde gizli de olsa iletişime geçmekten çekinmeyin – e-postayla veya şifreli mesajlaşma programı Threema (X4YK57TU) aracılığıyla.