Scorsese’nin Cannes’daki “Killers of the Flower Moon” filmi: Zamanımızın “vaftiz babası”

keen

New member
Robert De Niro parmaklıkların arkasından “Buraya modernliği ben getirdim!” diye bağırıyor, “Okullarını ben inşa ettim ve sokaklarını döşedim. beni destekleyeceksin İnsanlar böyle, zaman geçiyor ve artık umursamıyorlar.”

Kendi cinayet ve entrika ağına o kadar batmış ki kendi yalanlarına inanan bir adamın yanılgısı. Doğru olan tek bir şey var: O gerçekten modernliği getirdi. Ya da daha doğrusu, moderniteyi en korkunç yanıyla, sistematik toplu katliamla temsil ediyor.

1920’lerin başında, Oklahoma, Fairfax’ta, Osage Indian Reservation’dayız. Martin Scorsese’nin Apple ve Paramount ortak yapımcılığını üstlendiği üç buçuk saat uzunluğundaki yeni destanı, prömiyerini hafta sonu Cannes Film Festivali’nde yaptı. Bir kutlamadan söz edilemese bile konu çok karanlık ve korkunç, Amerikan tarihinin en görkemli suçlarından biri. Öyle ya da böyle gerçekten oldu. Killers of the Flower Moon, New Yorker editörü David Grann’in aynı adlı kitabından uyarlandı. Beş yıl önce Almanca olarak yayınlandı ve kısaca “Suç” olarak adlandırıldı.


ayrıca oku




Cannes Film Festivali






Three Mile Creek’e çok fazla su ve kan döküldükten sonra, en sonunda bir başkasıyla birlikte filmi çerçeveleyen muhteşem bir açılış sahnesinde, Sioux’lara yakın Osage yaşlıları, barış çubuğunu Sioux’lara karşı tüketen savaşın ardından gömüyorlar. sömürgeciler. “Çocuklarımız beyazların dilini konuşacak,” diye şikayet ediyorlar tipi’de, geleneksel olarak bufalo derisinden asılan sırık çadırında samimi bir çevrede. “Artık geleneklerimizi bilmeyecekler.” Kulağa yeterince kötü geliyor ama bu, herhangi bir çocuğun, herhangi bir geleceğin olduğunu varsayar, çünkü bunun için hayatta olmalısın.

Osageler nadiren 50 yaşından sonra yaşarlar. Bunun nedeni, beyaz yerleşimcilerin getirdiği hastalıklar, yemeklerine alışık olmayan midelerdir ve bu genellikle şeker hastalığına neden olur, ama aynı zamanda başka bir genetik risk: para.

Rezerv tahsis edildikten sonra, sevgisiz bir çorak toprak parçası, petrol fışkırmaya başladı. Scorsese’nin duygu ve dramayı canlandırmak için kullanmayı sevdiği kötü şöhretli ağır çekiminde, yerli halk havaya fırlayan siyah altının etrafında komik bir dans yapıyor. “Vahşiler!”, diye bağırıyor beyaz kadınlar onlara, yüksek boyunlu elbiseler içindeki kendini beğenmiş serseriler, kendi adamlarının onları terk edeceği korkusuna gizlice takıntılı. Çünkü bunu büyük bir şekilde yapıyorlar. Bölgenin çöpçatanı, kendisine alçakgönüllülükle hitap ettiği şekliyle “Kral” William Hale’dir ve Robert De Niro’nun kişiliğindedir. Robert De Niro, 79 yaşında en korkunç derecede ürkütücü rollerinden birini oynuyor, o kadar kurnaz ve gaddar ki Taksi Şoförü’nden beri görülüyor. ” (1976). Bill Hale, yalnızca New York sokaklarının “pisliklerini” temizlemek isteyen taksi şoförü Travis Bickle’ın deliliğe takıntılı olduğu yerde, açgözlülüğün soğukkanlı hesapçı bir ideologudur.


Zehirli Aşk: DiCaprio ve Lily Gladstone




Zehirli Aşk: DiCaprio ve Lily Gladstone

Kredi: Melinda Sue Gordon/Apple’ın izniyle


Bill Hales’in Birinci Dünya Savaşı’ndan dönen yeğenini oynayan Leonardo DiCaprio’nun bakış açısından izleyicinin ilk başta içine atıldığı durum biraz çılgınca görünüyor: Osage Bölgesi, Yerli Amerikalılar tarafından yönetiliyor. Güzel takım elbise giyerler ve parmaklarında kalın süsler, boyunlarında inciler vardır. Tozlu yokuşlarda beyazlar şoförlük yapıyor ve beyaz hizmetçiler çalıştırıyorlar. En iyi lokasyonda geniş villalarda yaşıyorsunuz. Durum çılgınca, çünkü Kızılderililerin birkaç mil karelik bir araziye tıkıştırdıkları temelde sarhoşluk ve depresyona yenik düşen kurbanlar olduğu klişesini tersine çeviriyor. Tabii burada da durum böyle, kırılan haysiyet, eski geleneklerin ve değerlerin yok edilmesi bilinçaltında bir yıkım yolunu kesiyor – sadece maddi değil, manevi olarak.

Teorik olarak, Amerikan Kızılderili Henry Roan kafasına bir kurşunla aniden yol kenarında ölü yattığında o kadar fark edilmeyebilir. Ne de olsa, geçen yıl iki kez intihara teşebbüs etti. Kurşun deliğinin önde değil de arkada olması çok aptalca.

De Niro’dan Bill Hale, rekor sürede gönüllü suç ortağı haline gelen yeğeni Ernest Burkhart’a (söylediğimiz gibi DiCaprio oynuyor) “Arka arka, ön ön!” diye çıkışıyor. Hale’in kendisi asla ellerini kirletmez. Bir sonraki cinayeti Ernest aracılığıyla emrederse, oradaki bir sığır fuarında bir Vahşi Batı efsanesi olarak kutlanmak ama her şeyden önce güzel bir mazeret bulmak için Fort Worth’a koşacaktır.

Süren doldu


Film, “Kral” Hale’in yaptığı iyilikler üzerinde uzun uzun durur, ortamı anlatmak zaman alır, sakin bir şehir turu gibidir. Kamera, engelli bir ahmak olan Ernest’in yanından nadiren ayrılır, ancak o kadar çekici ve o kadar yakışıklıdır ki, Yerli yetim Mollie (Lily Gladstone tarafından gösterişli bir yetersizlikle canlandırılmıştır) ona aşık olur. Şeytani örümcek Bill Hale ipleri elinde tutuyor ama bu gerçek aşk. Sonraki yıllarda üç çocuğu dünyaya gelir.

Akrabaları sokakta sinekler gibi ölürken Mollie hızla şeker hastası oluyor. Kız kardeşi Rita (Janae Collins), kafasının arkası vurulmuş halde Three Mile Creek’te yatıyor. Aptalca Hale klanının bir parçası olmayan beyaz bir adamla evli olan bir sonraki kız kardeşin evi öyle bir patlamayla havaya uçar ki, hizmetçinin çimlerden bin parçaya ayrılması gerekir.

Yakında burada neler olduğunu anlayacağız. Önce ipuçları var: “Her şey ailede kalmalı” diyor Hale. Ya da: “Elbette arazi onların ama zamanları doldu.” Aile derken kendini kastediyor. Bir gün gelecek, ilmik sıkılacak ve kendisi, sözde en sevdiği yeğeninin burnunun dibinde bir hayat sigortası poliçesi tutacaktır: ” imzalamak zorundasın Herkes imzaladı. İmzalamanız kaçınılmaz.” Patrik fısıldar. De Niro bunun üzerine kaşlarını kaldırıyor. “Baba” dan beri, hiçbir çelişkiye müsamaha göstermeyen bir düzenin böyle göründüğünü biliyoruz. Şaşkınlığı tüm yüzüne yansımış olsa da dilsiz yeğenin eline ne kaldı? Nihayetinde o boş bir kaptır ve kendi hayatı onun için nedir? Ne de olsa karısını insülinine küçük dozlarda eroin karıştırarak zehirler. Orada ne yaptığını biliyor mu? Söylemesi zor. Filmdeki bir menteşe, cinayet, aptallık ve baskı arasındaki ince çizgide yatıyor. Biraz gıcırdıyor. DiCaprio ne isterse yapabilir, tüm muazzam oyunculuk gücünü kullanabilir, daha önce hiç olmadığı kadar sarhoş ve inatçı görünebilir, tüm suçu her saniye içinde taşıyabilir. Karını ve aileni aynı anda hem sevmek hem de öldürmek gibi bir şey olabileceğini tamamen akla yatkın hale getirmiyor.


ayrıca oku


Halıda: Maiwenn, Johnny Depp ve Pierre Richard






Bununla birlikte, “Killers of the Flower Moon”, Scorsese’nin, De Niro burada karanlık bir şekilde parlarken Al Pacino ve Joe Pesci’yi parlatan “The Irishman”den sonraki geç dönem başyapıtlarından biri. Bir yönetmen olarak, o bir aile babasıdır. Çoğu zaman olduğu gibi, müzik, The Band Scorsese’nin onlarca yıl önce çığır açan müzik filmi “The Last Waltz”a adadığı Robbie Robertson’dan geliyor. Rodrigo Prieto, “Wolf of Wall Street” (2013), “Silence” (2016) ve “The Irishman” (2019) filmlerinde olduğu gibi kamera arkasında. Bu işler böyle yürür. İsterseniz, Scorsese de yaşlılığında kimlik siyasetine yöneldi; en ünlü filmlerinde sık sık olduğu gibi, yalnızca bir suç öyküsünü bir çevre incelemesi olarak anlatmakla kalmayıp, aynı zamanda bir tanıklık olarak, onunla uzlaşmanın bir yolu olarak. geç ahlaki tatmin.

Gerçekte, filmin son perdesinde yeniden yarattığı muhteşem bir duruşmadan sonra, katiller aşağı yukarı kaçtı. Birkaç yıl hapis yattıktan sonra, toplu katil William Hale yaşlılıkta özgür bir adam olarak öldü. Mollie ise 37 yaşında şeker hastalığından öldü. Hale’in başaramadığı şey, katıksız beyaz varlığı, uygarlık etkisiydi.

Sonunda, dördüncü duvarın nadir görülen bir çöküşünde, yönetmenin kendisi, eski bir radyo programının yeniden canlandırılmasında, ancak tüm hikayeyi bir radyo oyunu olarak anlatan bir seyirci önünde bantlanmış olarak kameranın önüne geçer. Bunu yaparak, iyi Amerikan geleneğine göre son derece heyecan verici olsa bile, tüm projenin ne kadar ciddi, ne kadar acil ve yarı belgesel olduğunu gösteriyor, böylece saatler bir baykuşun uçuşu gibi geçiyor, Osage’nin ölüm habercisi.