Sarsılan Muhafazakarlar: Sunak kararını verdi: Büyük Britanya Temmuz ayında yeni bir parlamento seçecek

keen

New member
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak Çarşamba akşamı Londra'daki resmi konutunda yaptığı açıklamada, “İngiltere'nin geleceğine karar verme zamanı geldi” dedi. Yağmurdan ıslanmış bir ceket giyen Muhafazakar Parti lideri, 4 Temmuz'da Britanya genel seçimleri yapılması çağrısında bulundu.

Bundan sonra birkaç gün içinde yeni bir hükümet kurulabilir. Büyük Britanya'da seçim tarihini belirleme yetkisi Başbakan'a aittir. Bu yasama dönemi için mümkün olan son tarih Ocak 2025'in sonu olacaktı. Devlet Başkanı Kral Chalers III. bu nedenle Sunak'ın Avam Kamarası'nın feshedilmesi talebini kabul ettik.

Erken seçim tarihi partinin sırdaşlarını bile şaşırttı; uzun süre sonbaharda yapılacak bir oylama en olası seçenek olarak değerlendirildi. WELT parlamento seçimleriyle ilgili en önemli soruları yanıtlıyor.

Neden şimdi?


Başbakan duyurusunu yapmak için muhtemelen en az kötü zamanı seçti. Her ne kadar İngiliz ekonomisi hala zayıflıyor olsa da, muhafazakar hükümet son zamanlarda küçük ilerlemeleri kutlayabildi. Başbakan konuşmasında, görev süresi boyunca iki “önemli dönüm noktasına” imza attığını vurguladı.

Enflasyonu düşürmeyi ve diğer G7 ülkelerine göre daha hızlı ekonomik büyüme sağlamayı başardı. Çarşamba günü enflasyon oranının üç yılın en düşük seviyesi olan yüzde 2,3'e düştüğü açıklandı.


ayrıca oku






Büyük Britanya'dan sınır dışı edilme





Önümüzdeki birkaç hafta içinde Doğu Afrika'daki Ruanda'ya yasadışı göçmenleri taşıyan ilk sınır dışı uçuşlarının başlaması ihtimali, Başbakan'ı medyadaki haberlerden faydalanma umuduyla seçimleri erken yapmaya ikna etmiş olabilir. Uzun bir siyasi ve hukuki çekişmenin ardından Nisan ayında kabul edilen temel göç yasası, Muhafazakar Parti'nin seçim kampanyasının merkezini oluşturuyor.

Proje şu ana kadar yaklaşık 240 milyon pounda (281 milyon euro) mal oldu ve henüz tek bir sınır dışı uçağı bile havalanmadı. Altı aylık göç rakamlarının Perşembe günü açıklanacak olması da göçte azalmaya işaret ediyor, bu da onun işine yarıyor.

Daha sonraki bir seçim tarihine karşı da güçlü argümanlar var. Manş Denizi'ni geçen yasadışı göçmenlerin sayısı genellikle yaz aylarında artıyor. Daha erken bir oylama bunu önleyecektir.


ayrıca oku


Polis memurları, Leipzig Havalimanı'nda bir göçmene sınır dışı uçağına binerken eşlik ediyor





Göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi





Buna ek olarak, her yeni sınırdışı uçuşuyla birlikte, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi uluslararası içtihat hukuku tarafından engellenme veya muhafazakarların, ihlalde bulunmaları halinde uluslararası saygın kurumla açık çatışmaya girme olasılığı artıyor. BT.

Muhafazakarların şansı nedir?


İyi değil. Seçim anketlerinde Muhafazakarlar ortalama yüzde 21 oy alıyor, en büyük muhalefet partisi İşçi Partisi başkanı Keir Starmer yönetiminde yüzde 44. Britanya'daki çoğunluk oylama sistemi nedeniyle, daha az öneme sahip bazı küçük partiler çok geride kalıyor.


Sunak'ın en yakın rakibi: İşçi Partisi lideri Keir Starmer




Sunak'ın en yakın rakibi: İşçi Partisi lideri Keir Starmer

Kaynak: AFP/-


Britanya'da, o zamanki lideri Tony Blair yönetimindeki İşçi Partisi'nin Muhafazakârlara karşı ezici bir zafer kazandığı yıla gönderme yapan bir “1997 anı”ndan artık açıkça bahsediliyor. Strathclyde Üniversitesi'nden ünlü anketör Sir John Curtice yakın zamanda İşçi Partisi'nin bir sonraki hükümet olma şansının “yüzde 99” olduğunu öngördü.

Muhafazakarlar neden bu kadar geride?


2019 yılında, dönemin Muhafazakar Başbakanı Boris Johnson, Brexit refah vaatlerine dayanan bir kampanyayla geleneksel İşçi Partisi kalelerini kazanarak ezici bir genel seçim başarısı elde etmişti. Ancak Kovid salgını sırasında yasa dışı sokağa çıkma yasağı partileri nedeniyle seçmenin güvenini kaybetti. tutarsız bir sağlık politikası ile birleştiğinde.

Artan yaşam maliyetleri, artan göç ile eş zamanlı konut sıkıntısı ve hala perişan olan Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) gerçeği, Başbakan'ın önceki vaatlerinin giderek boş görünmesine neden oldu.


Rishi Sunak'ın Muhafazakarları şu anda pek iyi durumda değil




Rishi Sunak'ın Muhafazakarları şu anda pek iyi durumda değil

Kaynak: AFP/BENJAMIN CREMEL


Halefi Liz Truss, pandemi ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle zaten yıpranan ekonomiyi, 44 günlük efsanevi görev süresi boyunca mini bir bütçeyle aşağıya doğru sürükleyince, İngilizler sonunda aklını kaçırdı.

14 yıllık Tory hükümetinin ardından pek çok kişi Muhafazakar hükümetten bıktı. En büyük başarıları arasında enflasyonun biraz daha düşmesi olan Başbakan Sunak'ın bilançosu pek teselli değil. Bu arka plana karşı, İşçi Partisi'nin örnek bir öğrenci olarak görülmek için neredeyse hiç çaba göstermesi gerekmedi.

Muhafazakarlar ile İşçi Partisi arasındaki ana ayrım çizgileri nelerdir?


2019'da İşçi Partisi lideri Starmer, selefi Jeremy Corbyn döneminde iyice sola kayan, kriz içindeki İşçi Partisi'ni merkeze geri döndürmek amacıyla devraldı. Bu durum partinin bazı konularda Muhafazakar Parti'nin tutumuna yaklaşmasına yol açtı.

Trans hakları konusuna gelindiğinde parti lideri Starmer şu ana kadar ilerici vaatlerde bulunmaktan geri durdu. İşçi Partisi, kısmen selefi Corbyn'in antisemitizm iddiaları nedeniyle partiden ihraç edilmesi nedeniyle İsrail'e sadakat arayışında. Ukrayna ihtilafında her iki taraf da Kiev'e uzun vadeli askeri destek verilmesi için baskı yapıyor. Muhafazakarlara benzer şekilde İşçi Partisi de NHS bekleme listelerini azaltma, ekonomiyi istikrara kavuşturma ve işletmeleri destekleme sözü veriyor. Ancak parti, kamu hizmeti sağlayıcılarına yönelik mali destek konusuna daha fazla odaklanmaya devam ediyor.


ayrıca oku


Tepedeki güçlü insanlar muhafazakar bir partiyi istikrara kavuşturabilir mi?  Soldan sağa: Nicolas Sarkozy, Boris Johnson, Friedrich Merz, Sebastian Kurz, Silvio Berlusconi






Küçük tekne göçmenlerine nasıl davranıldığı konusunda büyük bir fark var. Starmer, partisinin seçimi kazanması halinde Ruanda yasasını “derhal” yürürlükten kaldırmak istiyor. Bunun için yeni bir sınır koruma otoritesi kurmak istiyor. İltica prosedürleri hızlandırılmalı ve yasal giriş yolları yeniden düzenlenmelidir. AB ülkeleriyle geri dönüş anlaşmaları da görüşülüyor.

İşçi Partisi ve Muhafazakarlar dışında hangi partilere bakmalıyız?


En ilginç uç parti Reform UK'dir. Popülist politikacı Nigel Farage, 2019 yılında “Brexit Partisi” adı altında kurdu; şu anda milyoner girişimci Richard Tice tarafından yönetiliyor. Parti yükselişte: Bir yıl içinde anket sayılarını ikiye katlayarak neredeyse yüzde 10'a çıkarmayı başardı.

Reform UK, “yok etmek” istediğini söylediği iktidardaki Muhafazakar Parti için özel bir tehdit oluşturuyor. İktidar partisinin göç politikasını fazla hoşgörülü bulan geleneksel Tory seçmenleri partiye özellikle ilgi duyuyor. Farage'ın geri dönüşü ve katılımıyla ilgili aylardır yüksek sesle spekülasyonlar yapılıyordu. Brexit yıllarına şöyle bir baktığımızda, sağcı popülistlerin kitleleri nasıl harekete geçirebildiğini görüyoruz.