Putin'in “seçim zaferi”: Rusya için bu, fiili diktatörlüğün yoğunlaşması anlamına geliyor

keen

New member
Yurt dışı Putin'in “seçim zaferi”

Rusya için bu, fiili diktatörlüğün yoğunlaşması anlamına geliyor



Şu an: 21:10| Okuma süresi: 4 dakika




Rusya Devlet Başkanı Putin Moskova dışında bir toplantıya başkanlık ediyor




Sonuç, Putin'in ve savaşının arkasında Rusların olduğunu göstermeyi amaçlıyor

Kaynak: REUTERS aracılığıyla


Vladimir Putin, iktidarda olduğu dönemdeki en iyi seçim sonucunu elde ederek kendisini kazanan olarak tanıtıyor. Rus devleti, özellikle Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında seçmenleri sandık başına yönlendirmek için havuç ve sopa kullandı. Ancak muhalefet de örnek olmayı başardı.





RABD Başkanı Vladimir Putin neredeyse Sovyet seçim sonucunu sabırsızlıkla bekleyebilir. Ön sayımlara göre Kremlin lideri oyların neredeyse yüzde 88'ini alırken, katılım yüzde 75 civarındaydı. Bu saltanatının en iyi sonucudur. Alexander Lukashenko gibi Sovyet sonrası otokratlar bile “seçimlerinde” bu kadar skandal derecede yüksek oy oranlarına izin vermediler. Belarus hükümdarı 2020'de yüzde 80'in biraz altında bir oranla yetindi. Azerbaycan'ın hükümdarı İlham Aliyev'in geçtiğimiz günlerde yüzde 92 oyla göreve geldiği onaylandı.

Skandal derecesinde iyi sonuç, Putin'in ve savaşının arkasında Rusların olduğunu göstermeyi amaçlıyor. Ülkedeki çoğu insan muhtemelen seçime baştan beri hile karıştırıldığının farkında; Putin'in istediği sonuç uzun zamandır belliydi. Putin'in savaş gündemine meydan okumak isteyen bağımsız adaylara izin verilmedi. Kremlin'e sadık muhalefetin uysal yer tutucu adayları bile bu sefer özellikle renksizdi. Komünist lider Gennady Zyuganov kendi başına seçime girmedi, bunun yerine oyların yüzde dörtten azını alan daha genç bir milletvekilini gönderdi.

Kremlin liderini en sert şekilde eleştiren Alexei Navalny, seçimlerden bir ay önce şüpheli koşullar altında hapishanede öldü. Merkezi Seçim Komisyonu, insanların kelimenin tam anlamıyla oy kullanmaya zorlandığı Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarından milyonlarca oy saydı. İşgalci yetkililerin temsilcileri, silahlı askerler eşliğinde, kavanozlarla ev ev dolaştı.

Putin öncelikli olarak iç meşruiyeti sahnelemekle ilgileniyor


Mikhail Khodorkovsky gibi sürgündeki muhalefet aktörleri Batılı ülkelere Putin'in seçilmesini tanımamaları ve onu meşru bir başkan olarak görmemeleri çağrısında bulundu. AB Dışişleri Temsilcisi Josep Borrell ofisi, AB'nin en azından uluslararası hukuka göre Ukrayna'nın parçası olan bölgelerden gelen oyları tanımayacağını söyledi.

AB ve ABD seçimleri bir bütün olarak tanımasa bile Putin bununla yaşayabilir, çünkü kendisi esas olarak iç meşruiyeti sahneye koymakla ilgileniyordu. Hiç kimse onu, Rusya standartlarına göre bile, özellikle şüpheli yöntemler kullanarak bunu başarmakla suçlamamalı. Yerel eleştirmenleri susturdu. Putin'in kademeli olarak yeniden seçilmesinin nasıl sonuçlanacağı dört yıl önce belliydi. O zamanlar, 2020 yazında ona ömür boyu hükümet hakkı veren anayasa değişikliği için oylama yapılırken, eyalet başlangıçta üç günlük oylamaya başvurmuştu. Hatta istenilen sonuç elde edilene kadar oylama devam etti.

Mevcut başkanlık seçimlerinde, Rusya bölgelerinin üçte birinde İnternet üzerinden yaygın ve tamamen şeffaf olmayan oylama yapıldı ve bu, oy verme konusunda benzeri görülmemiş bir ölçekte manipülasyona ve baskıya olanak sağladı. Yetkililer ve devlet kontrolündeki şirketler, çalışanlarından oy verdiklerine dair kanıt sağlamalarını talep ediyor ve bazen de doğru aday için, yani Vladimir Putin için yapılan oylamanın ekran görüntülerini talep ediyor.


ayrıca oku


3.Ukrayna Taarruz Tugayı'ndan askerler ilk cephe konuşlandırması için Kiev bölgesinde trene biniyor






Diğer herkes için Putin'in meşruiyet kazanmasının, sandıklarda konserler, kostümlü aktörlerin gösterileri ve yalnızca Moskova'da çoğunlukla alışveriş çekleri olmak üzere “milyonlarca ödül” vaat eden yarışmalarla üç günlük bir festival olması gerekiyordu.

Putin'in seçim stratejistlerinin planladığı bu festival atmosferi her zamankinden daha sık bozuldu. Perm'de bir emekli, sandık merkezinde havai fişek patlattı ve onlarca şehirde seçmenler oy pusulalarını boyayla yok etti. Çoğu durumda, bunlar muhtemelen Putin'in sadık eleştirmenleri değil, daha ziyade büyük olasılıkla Ukrayna gizli servisi olan telefon dolandırıcılarının kurbanlarıydı.

Navalny sempatizanlarının uzun kuyrukları


Rus devletini bu tür eylemlerden daha fazla rahatsız eden şey, Alexei Navalny'nin hayattayken yazdığı çağrıydı: Pazar günü öğleden sonra sandık başına zamanında gelip, adı Putin olmayan herhangi bir adaya karşı oy vermek. Rusya'nın pek çok yerinde, özellikle de yurt dışındaki Rus büyükelçiliklerinde, Navalny sempatizanlarından oluşan uzun kuyruklar oluştu.

Bu, Kremlin'in tahammül etmek zorunda kaldığı bir protestoydu; sonuçta, eğer devlet gerçekten tatil neşesi yaymak istiyorsa, protestocu olduğundan şüphelenilen seçmenlere karşı büyük bir polis operasyonu çok riskli olurdu. Seçim sonucuna olan etkinin ölçülebilir olması pek mümkün değil. Navalny'nin dul eşi Yulia'nın etrafındaki muhalifler başka bir hedefe ulaşmış olabilir: Rusya'nın hoşnutsuz insanları birbirlerine görünür hale geldi ve en azından birkaç saatliğine de olsa tecrit duygusunu kırdılar. Muhalefetin ağır şekilde cezalandırıldığı bir ülkede bu bir başarı sayılabilir.


ayrıca oku


Romanya'dan gelen bir NATO askeri nakliye uçağının kokpitinde






Vladimir Putin'in şimdilik bundan etkilenmesine gerek yok. Şu anda 71 yaşında olan kişinin en az 2036 yılına kadar görevde kalması çok muhtemel. O zaman başka bir rekoru, bir Rus devlet başkanının en uzun saltanatını sabırsızlıkla bekleyebilir. Josef Stalin o zaman yalnızca ikinci sırada yer alacaktı. Rusya için bu, önümüzdeki birkaç yıl içinde fiili diktatörlüğün yoğunlaşması anlamına gelirken, Ukrayna ve Batı için ise Putin'in yakın zamanda sona ermesini istemediği, devam eden bir savaş anlamına geliyor.