Litvanya Cumhurbaşkanı: “Almanya’ya saygım arttı”

keen

New member
G1964 doğumlu itanas Nauseda, 2019’dan beri Litvanya Devlet Başkanı. Mezun ekonomist, Avrupa yanlısı ve kararlı bir transatlantikçi olarak kabul edilir. 1990’larda Nauseda, Mannheim Üniversitesi’nde okudu ve Bonn’daki bir Bundestag ofisinde çalıştı. Akıcı bir şekilde Almanca bilmektedir. Pek çok Litvanyalı politikacı gibi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başlamadan önce bile saldırgan Moskova politikalarına karşı uyarıda bulundu. Nauseda, Rusya’ya yönelik AB yaptırımlarının sıkılaştırılmasının savunucusudur.

DÜNYA: Sayın Başkan, Federal Şansölye ile görüşmenizden önceki Berlin konuşmanızda “Alman liderliği”nden bahsettiniz ve Bundeswehr’in Litvanya’daki bağlılığını övdünüz. Almanya, anavatanlarında NATO misyonu Enhanced Forward Presence’ın (EFP) önde gelen ülkesidir. Şimdi daha fazla Alman askeri istiyorsunuz ve federal hükümet onları gönderme sözü verdi. Şimdiye kadar çok az şey oldu. Neden?

Gitana’nın Nauseda’sı: Olaf Scholz ile geçen yıl imzaladığımız bildiri bir sürecin parçası. Bu çok iddialı – ama sonunda vaat edilen Bundeswehr askerlerinin tam bir transferi olacak. Biz Litvanya’da da bunun için ödevlerimizi yapmak zorundayız. Tam teşekküllü bir Alman tugayını teslim alabilmek için eğitim sahaları hazırlamak gibi gerekli altyapıyı oluşturmamız gerekiyor. Tabii bu Alman tarafının istekliliğine de bağlı. Tugayın yarın Litvanya’da olmayacağını biliyorum. Ancak Almanlara hazırlıklarımızı hızlandırabileceğimizi göstermek istiyoruz ki onlar da aynısını yapsın. Taahhütlere güvenmediğimiz sürece eğitim merkezlerine ve diğer altyapı projelerine yatırım yapmayacağımız açık olmalıdır. Bu mantık. Yine de bu konuyu politize etmemeliyiz. Sabırlı olmalıyız. Almanya’dan bir komuta unsuru şimdiden Litvanya’ya transfer edildi.


ayrıca oku







DÜNYA: Ülkeniz, savaş tankları da dahil olmak üzere yeni silahlar alacağını duyurdu. Almanya gelecekte Leopard 2 tanklarını da Litvanya’ya ihraç edecek mi?

Mide bulantısı: Geçmişte zaten Alman silahları satın aldık ve gelecekte de Alman endüstrisine güvenmeye devam etmek niyetindeyiz. Bu mantıklı, çünkü Bundeswehr zaten Litvanya’da konuşlanmış durumda, varlığını genişletiyor ve biz birlikte eğitim alıyoruz. Almanya da Litvanya’ya büyük yatırım yapıyor. Durum iyi ve birlikte yakın çalışmaya devam etmeliyiz, sadece Şansölye ve ben değil, bakanlıklar da daha yoğun fikir alışverişinde bulunmalıdır. Güvenlik politikası konularıyla ilgilenmek için ek çalışma grupları kurulmalıdır. Bu da tebliğlerimizin bir parçası.


ayrıca oku








DÜNYA: Litvanya ve Almanya halihazırda önemli güvenlik politikası ortaklarıdır. Enerji politikası nasıl bir rol oynuyor? Litvanya AB’nin geri kalanı için bir rol model mi? Ne de olsa, ülkeniz erken dönemde kendisini Rusya’nın enerji ithalatından bağımsız hale getirdi.

Mide bulantısı: Bu daha uzun bir hikaye. Bunun için 90’lı yıllarda çalışmaya başladık. 2006 yılından bu yana Polonyalı Orlen Group tarafından işletilen rafinerimiz için uzun yıllar Rus Druzhba boru hattı üzerinden ham petrol ithal etmek zorunda kaldık. Rusya’nın eninde sonunda bu boru hattını bize karşı bir manipülasyon aracı olarak kullanacağından korkuyorduk ve olan da buydu. 1999 yılında ise deniz yoluyla da ham petrol ithal etmek için bir petrol terminali açtık. Bir diğer önemli unsur ise 2014 yılında LNG terminalimizin açılışı oldu. Bu da Gazprom’a olan bağımlılığımızı azaltmamızı sağladı. Tek tedarikçi olarak Gazprom daha önce fiyatları dikte etmişti. Bunlar genellikle normal piyasa fiyatının yüzde yirmi üzerindeydi. İsveç ve Polonya’ya elektrik bağlantıları ve Polonya’ya bir gaz ara bağlantısı kurduk. Tüm bu adımlar Rusya’dan kopmamıza yardımcı oldu. Nisan 2022’de Litvanya, Rusya’dan enerji ithal etmekten tamamen kaçınan ilk Avrupa ülkesi oldu. Ancak bu noktaya gelmemiz zaman aldı. Artık Rusya’ya bağımlılığını azaltan ve örneğin çok hızlı bir şekilde LNG terminalleri inşa eden Almanya’ya daha fazla saygı duyuyorum. Seninle, bizden daha hızlı oluyor. Ne de olsa Almanya daha sonra başladı.


Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nausėda Berlin'de.




Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Çin konusunda ortak bir AB politikası çağrısında bulundu

Kaynak: Marlene Gawrisch


DÜNYA: O halde Doğu-Orta Avrupa’da Rusya politikası, örneğin Kuzey Akım boru hatlarının inşası nedeniyle sık sık eleştirilen Almanya’nın bile sonunda yeni bir şey öğrendiği söylenebilir mi?

Mide bulantısı: Bence bu savaş gerçekten bir uyandırma çağrısı. Bazı yaşlılar nihayet Rusya’nın gerçek yüzünün ne olduğunu anlıyor. Bunu uzun zaman önce gördük. Hiçbir hayalimiz olmadı. Manipülasyon ve enerji gaspı – bunlar, Rusya’nın bize erkenden aşina hale getirdiği eylemlerdi. Avrupa’daki, özellikle Batı Avrupa’daki dostlarımızı uyardık. Ama savaştan önce böyle bir şeyin olabileceğine inanmak istemiyorlardı. Savaş çıktıktan sonra aynı kişiler yanıma gelip Rusya’ya karşı bir takıntımız olduğunu düşündüklerini söylediler. Bugün özür dileyip haklı olduğumuzu söylüyorlar.


ayrıca oku


Çiçekler için Angela Merkel






DÜNYA: Litvanyalı diplomatlar, Litvanya’nın başkenti Vilnius’a sadece 45 kilometre uzaklıktaki Beyaz Rusya’daki Astravets’te bir nükleer santral inşa edilmesine karşı da uzun süredir uyarıda bulunuyorlar. Brüksel’de neredeyse hiç kimse bunu duymak istemiyordu. Bu yüzden mi Rus nükleer şirketi Rosatom’a yaptırım uygulanmasını istiyorsunuz?

Mide bulantısı: Her halükârda. Rosatom’un Zaporizhia elektrik santralinin işgaline aktif katılımını görürken, endişe Astravets elektrik santralinde önemli rol oynuyor. Bunun tehlikeli olabileceğine sık sık işaret ettik. Zaten olaylar oldu. Yıldönümü nedeniyle yine Çernobil felaketinden bahsediyoruz. Bu bizi düşündürmeli. Astravets sadece Litvanya için bir tehdit değil. AB’nin Rosatom’a yaptırım uygulaması gerektiğine inanıyorum. Ancak bazı ortakların bloke edici tavrı nedeniyle bugüne kadar bu gerçekleşmedi.


Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nausėda (sağda) Berlin'de misafir olarak.  Dünya için gazeteci Philipp Fritz (solda) ile röportaj yaptı.




Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda (sağda) WELT muhabiri Philipp Fritz ile sohbet ederken

Kaynak: Marlene Gawrisch


DÜNYA: Macaristan’dan mı bahsediyorsun?

Mide bulantısı: Kesinlikle. Bazı AB ülkeleri Rus reaktörlerini kullansalar bile yakıtlarını Rusya’dan sipariş etmek zorunda değiller. Yine de kendinizi Rosatom’dan bağımsız hale getirebilirsiniz. Bazıları bunu çoktan yaptı. Diğerleri denemiyor bile. Bu iyi değil. Yine de Rosatom’un yaptırım listesine alınması için çalışmaya devam edeceğiz.


ayrıca oku


DOSYA FOTOĞRAFI: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 18 Şubat 2023'te Budapeşte, Macaristan'da yıllık Ulusun Durumu konuşmasını yapıyor. REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo






DÜNYA: Siz ve Litvanya hükümeti yalnızca Rusya’ya karşı daha fazla yaptırım çağrısı yapmıyorsunuz. Litvanya ayrıca başka bir büyük otoriter devletle olan temaslarını da azalttı: Çin. Örneğin, Tayvan ihtilafıyla ilgili açıklamalarıyla Avrupa’da yeni heyecan uyandıran Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a ne tavsiye edersiniz? AB, Pekin ile ilişkilerini nasıl yapılandırmalı?

Mide bulantısı: Nihayet ortak bir Çin politikası üzerinde anlaşmalıyız. Tek sesle konuşabilmek için 27 Üye Devletin tümünün yaklaşımına ihtiyacımız var. Şimdiye kadar 27 farklı yaklaşımı takip ettik. Bu konuda bir Avrupa tartışması yapmalıyız. Pekin’in, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşında yapıcı bir rol oynamaması halinde AB-Çin ilişkilerinin zarar göreceğini anlamasını sağlamamız gerekiyor. Çin yapıcı bir şekilde devreye girerse, normal ilişkiler düşünülebilir. Her halükarda kendimizi Çin’den daha bağımsız hale getirmeliyiz.


ayrıca oku