Javier Milei: Bu adam Arjantin’i radikal liberalleşme ile kurtarmak istiyor

keen

New member
Yurt dışı javier miley

Bu adam Arjantin’i radikal liberalleşme ile kurtarmak istiyor



13:08 itibarıyla| Okuma süresi: 4 dakika






Javier Milei büyük girişi seviyor



Javier Milei büyük girişi seviyor




Javier Milei büyük girişi seviyor

Kaynak: AFP


Hiperenflasyon ve ekonomik kriz, Arjantin’i yıllarca tutsak etti. Cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan ön seçimlerde, siyasi sistemi parçalamak isteyen bir adam yarışıyor: radikal piyasa ekonomisti Javier Milei. Gençler, tüm insanlardan, tüm umutlarını ona bağladılar.





Buenos Aires’teki kalabalık Movistar Arena’da binlerce kişi “Libertad, Libertad” diye bağırdı. Özgürlük, partisi “La Libertad Avanza” ile Arjantin’de cumhurbaşkanlığını hedefleyen serbest piyasa ekonomisti Javier Milei’nin (52) marka özü bu.

Arkasındaki mesaj büyük beyaz harflerle yanıyor: “Milei 2023 – tek çözüm”. Kıvırcık saçlı ve punk tavrındaki adam, askeri diktatörlük sonrası iktidarın sürekli olarak solcu Peronizm ile sağcı muhafazakarlık arasında gidip geldiği Güney Amerika ülkesinde önceki siyasi sistemi paramparça etmeye hazırlanıyor.


Seçim etkinliklerinde




Seçim etkinliklerinde “Milei 2023 – tek çözüm” ışığı yanıyor

Kaynak: AFP


Milei’nin şöhreti yükselişi, Arjantin televizyonunda ülkenin ekonomik gelişimi hakkında yorumcu olarak başladı ve izleyicilerin büyük ilgisini çekti. Bu onun siyasete girmesini sağladı. Milei, takipçilerine “Modelimiz özgürlük modelidir” diye sesleniyor. Uzun bir Arjantin seçim kampanyasının ilk perdesinin kapanış töreni, Arjantin’deki yeni siyasi gücün küçük bir güç gösterisine dönüşüyor.

Pazar günü cumhurbaşkanlığı yarışına kimin gireceğine karar verilecek. Kanuni ön seçimler (PASO), 22 Ekim’deki fiili oylama için önemli bir ön karar olarak görülüyor. Sahayı stratejik kamplara ayırırlar, adayların hayallerine son verirler ve her bir adayın gerçekte ne kadar takipçi kitlesi olduğuna dair içgörü sağlarlar. Süreç karmaşık. Ama şimdiden belli oldu: Milei adaylardan biri olacak.

Krizden radikal liberalleşme ile


Hiperenflasyon, yoksulluk ve ekonomik beklentilerin yokluğuyla boğuşan Arjantinli gençler, eski başkanlar Jair Bolsonaro (Brezilya) ve Donald Trump (ABD) ile karşılaştırılmayı reddetmeyen özgürlükçü yabancıya giderek daha fazla yöneliyor: “Biz sosyalizme karşı düşmanlıkla birleşmiş” .

Milei, radikal piyasa liberalizasyonu ile Arjantin’i ekonomik krizden çıkarmak istiyor. Sol Peronist kamptan Sergio Massa ve sağcı muhafazakar muhafazakar Patricia Bullrich’in ön seçimleri kazanıp başkanlık için mücadele edeceklerini ummak için her türlü nedenleri var. Milei, onun için gerçek bir tehdit oluşturuyor.


ayrıca oku


Arjantin hükümetinin ekonomi politikasına karşı Buenos Aires'te gösteriler düzenlendi.






Anketlere inanıyorsanız, giderek daha fazla sayıda genç seçmen ekonomistlere umut bağlıyor. Arjantin yüzde 115’lik enflasyondan muzdarip. ABD dolarına erişiminiz yoksa ve zengin bir aileden gelmiyorsanız, varlık biriktirme, ev sahipliğini finanse etme ve bağımsız bir yaşam kurma girişimleri boşunadır.

WELT ile yaptığı bir röportajda Milei, “Arjantin sistemine bir kutu modeli diyorum” diyor. Toplumu, neredeyse hiçbir kaçışın olmadığı gruplara ayırır. Milei bu “kast modelini” kırmak istiyor – ve onun tarifi serbest piyasanın gücü.

Tüm düzenlemeleri denize atın


Arjantin gençliğinin giderek artan bir bölümü, Arjantin’deki sürekli ekonomik kriz ve şimdiye kadar hayatlarını şekillendiren enflasyon döngüsünden çıkmayı özlüyor. Milei, “Bireye ve piyasa ekonomisine, mülkiyet haklarının gönüllü olarak değiş tokuş edildiği bir toplumsal işbirliği sürecine inanan bir ekonomist için, bu çelişki fiyat sistemi tarafından çözülür” diye açıklıyor Milei.

Solu “sosyal adalet etiketi kullanmakla” suçluyor. Milei, Papa Francis’i suçluyor: “Modeliniz yoksulluk.” Sözde sosyal adalet politikası gerçekte adaletsiz çünkü kanun önünde eşitsiz muameleye dayanıyor, diyor Milei. Ekonomiste göre bu model, devletin vergi gelirleriyle sorumlu olduğu hırsızlığa dayanmaktadır. Ancak bu sistem çalışmadığı için giderek daha fazla borçla finanse ediliyor.


ayrıca oku







“Latin Amerika Halk Cumhuriyeti”





Arjantin’deki gençlerin bu görüşlere açık olması sadece ilk bakışta şaşırtıcı görünüyor. Kural olarak, genç bir seçmen sosyalist veya dayanışma temelli politikalara daha açık, ancak Arjantin’de ağırlıklı olarak solcu Peronizm ülkeyi ciddi bir ekonomik krize sürükledi.

Milei, ekonomiyi dolarize etmek veya devletteki bürokrasiyi radikal bir şekilde azaltmak gibi çözümler sunuyor. Ve yüzde 40’a varan bir yoksulluk oranı göz önüne alındığında, klasik politikacıların Mileis’in tüm düzenlemeleri bir kenara atmak isteyen anarko-kapitalizmi hakkındaki uyarıları boşa çıkıyor.