Hint-Pasifik: Almanya artık Çin’e karşı bir siper olacak

keen

New member
MSavunma Bakanı Boris Pistorius’un (SPD) Asya gezisiyle Almanya, konfor alanından biraz daha çıkmayı göze alıyor. Yıllarca, jeopolitik ve askeri olarak ABD ve Çin arasındaki rekabetin belirleyici olduğu bölge ülkeleri öncelikli olarak ticari ortaklar olarak görüldü. SPD’li siyasetçi, Singapur’daki Asya savunma zirvesi Shangri-La Dialogue’a katılması ve Hindistan ve Endonezya’ya yaptığı ziyaretlerle Almanya’nın bölgeye müdahil olmak istediğinin sinyallerini veriyor.

Bu şekilde Berlin, giderek çatışmacı hale gelen bir çatışmada aktör olma yolunda yükseliyor. Çin savunma bakanı General Li Shangfu, ABD ile ilişkileri “rekor düzeyde düşük” olarak nitelendirdi ve Tayvan’ı fethetmekle tehdit etti.

Pistorius Pazar günü Singapur’da yaptığı konuşmada, Hint-Pasifik bölgesindeki bu artan gerilimlerin ve hatta silahlı çatışmaların, bölgenin Avrupa ve Almanya’daki büyük önemi göz önüne alındığında muhtemelen sonuçları olacağını söyledi.

“Bu nedenle Almanya, Hint-Pasifik bölgesinde barış ve güvenliğe katkıda bulunmak zorunda hissediyor.” Almanya önümüzdeki yıllarda taahhüdünü artırmak istiyor.





Boris Pistorius (solda) Ocak 2023’ten beri Savunma Bakanı, Li Shangfu ise Mart ayından beri

Kaynak: resim ittifakı/dpa


Canberra’daki Avustralya Ulusal Üniversitesi Strateji ve Savunma Merkezi’nden John Blaxland, “Bana göre, Berlin bizim de oynayabileceğimizi söylüyor,” dedi. Pekin kesinlikle alışılmışın dışına çıkıyor, çünkü bu, Çin’in “mahallesini taciz etmesini” daha karmaşık hale getiriyor.


ayrıca oku







ekonomik bağımlılık





Sidney’deki bağımsız düşünce kuruluşu Lowy Enstitüsü’nün araştırma başkanı Hervé Lemahieu da aynı fikirde. Belçikalı, bunun Almanya’nın “bölgedeki barış ve istikrarı küresel olarak önemli gördüğü” şeklinde yorumlanabileceğini söyledi.

Ne AB’nin ne de Almanya’nın bir savaşa aktif olarak dahil olmayacağını, ancak “çevrede marjinal bir oyuncu” olabileceklerini varsayıyor. Her halükarda, değişen Alman perspektifi netleşiyor: ilginç bir pazar olarak Asya’dan stratejik bir bakış açısına. Lemahieu, “Görüş alanı genişledi” diyor.


ayrıca oku








Dünyanın en büyük üç ekonomisi olan ABD, Çin ve Japonya’nın çıkarları bölgede çatışıyor. İki Asya uzmanı, 2020’de Oxford University Press “OUP Blog”da “Dünya deniz taşımacılığının üçte biri Güney Çin Denizi’nden geçiyor, bu nedenle Hint-Pasifik dünya ekonomisinin ya bir güç merkezi ya da yıkıcısı olabilir” diye yazmıştı.

Blaxland, “Hem Almanya hem de Avustralya, uzun süre ABD güvenlik şemsiyesi altına saklandı ve ekonomik refahtan memnundu” dedi. Uzmana göre, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping saldırgan bir seyir izlediğinde, bunun “oldukça rahatlatıcı bir etkisi” oldu.

Almanya Pekin’e tepkili


Pekin yıllardır büyük ölçüde iyileşiyor. Çin silahlı kuvvetleri, hayalet avcı uçakları, hipersonik füzeler ve üçte biri olmak üzere iki uçak gemisi ile modernize edildi. Yapım aşamasındadır. Çin, tartışmalı Güney Çin Denizi’nde inşa ettiği en az üç adayı tamamen militarize etti. Uydu görüntüleri ayrıca bir nükleer savaş başlığı ile donatılabilecek geniş balistik füze alanlarını da gösteriyor.

Sidney Üniversitesi’nden Marco Duranti, Alman hükümetini Pekin’in artan özgüvenine bir tepki olarak görüyor ve şimdi Çin’i jeostratejik bir rakip olarak görüyor. Tarihçi, “Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanya, Pasifik’teki denizaşırı kolonilerinin mülkiyetini ve Çin’deki nüfuz alanını kaybetti” diye açıkladı. Dünya Savaşı’nda Japonya İmparatorluğu ile ittifak nedeniyle, Almanya artık savaş sonrası dönemde önemli bir diplomatik rol oynayamadı.


ayrıca oku


Pekin'in Fransa büyükelçisi Lu Shaye, diğer şeylerin yanı sıra, Baltık ülkelerinin egemenlik hakkını sorguluyor ve bir bok fırtınası alıyor






“Son yıllarda Almanya bölgede ekonomik bir oyuncu olarak ortaya çıktı ve Çin ile güçlü ticari bağlar kurdu, ancak siyasi bir oyuncu olarak Fransa tarafından büyük ölçüde gölgede bırakıldı.” Paris, bölgede askeri varlığa izin veriyor.

“Başparmak hakkı” yok


Ancak Almanya’nın konumu askeri olarak da değişti. Pistorius, bu konuda daha fazla müdahil olmak istediğini açıkladı. Savunma bakanına göre, nakliye dahil olmak üzere uluslararası düzen korunmalı. Ve Almanya katılmaya hazır.

Bilgi alışverişinden ve askeri tatbikatların gözlemlenmesinden, askeri tesislerin teftişlerinden ve silah kontrol anlaşmalarından bahsetti. Xi’nin saldırgan Tayvan retoriğine değinerek Pekin’e şunları söyledi: “Kurallara göre yönetmek yerine hukukun üstünlüğüne ihtiyacımız var.”


ayrıca oku


Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 14 Nisan 2023 Cuma günü Pekin'deki Diaoyutai Devlet Konukevi'nde Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ile ortak basın toplantısına katılıyor. (Suo Takekuma/Pool Photo via AP)





Dışişleri Bakanı Çin’de





17 ülkeden gelen uçaklar, geçen yıl Ağustos ayında Hint-Pasifik manevrası “Pitch Black”in bir parçası olarak Avustralya taşrasının kırmızı toprağı üzerinde hava muharebesi tatbikatı yaptığında, Almanya ilk kez oradaydı. Bundeswehr, beşinci kıtaya altı Eurofighter, dört nakliye uçağı ve üç tanker uçağı yerleştirmişti. Hava Kuvvetleri Korgenerali ve Müfettişi Ingo Gerhartz, o sırada Defence News ile yaptığı bir röportajda, “Bir gün içinde Asya’da olabileceğimizi göstermek istiyoruz,” dedi.

Eylül 2020’de Şansölye Angela Merkel “Hint-Pasifik Yönergeleri”ni yayınladı. Bir yıldan kısa bir süre sonra Almanya, Hint-Pasifik’e altı aylık bir görev için “Bayern” fırkateynini gönderdi. Ancak Berlin, Çin ile herhangi bir çatışmadan kaçındı ve uluslararası sular olarak kabul edilmesine rağmen Tayvan Boğazı’na yönelmedi. 2024’te Pistorius, “bayrağı dalgalandırmak” için başka bir firkateyn göndermek istiyor.


ayrıca oku


Kazakistan da kilit ülkeler arasında






Blaxland, birkaç yıl önce bölgedeki Alman faaliyetlerinin biraz eğlenceye neden olabileceğini, ancak bu durumun değiştiğini açıkladı. Avustralyalı strateji uzmanı, firkateynin konuşlandırılması ve askeri tatbikatlara katılımla Almanya’nın statükoya değer verdiğinin ve durumun kötüleşmesini istemediğinin sinyallerini verdiğini söyledi. “Güvenlik açısından, Berlin artık her zamankinden daha güçlü bir takım oyuncusu.”