GI Joe, Big Jim, He-Man – aksiyon figürleri çocuk odalarını fethettiğinde

keen

New member
SKırılmaz gibi görünen kuralları çiğnemek bazen büyük başarılara yol açabilir. Uzun bir süre oyuncak üreticileri erkek çocukların bebeklerle oynamasının imkansız olduğunu düşündüler. Ve ebeveynler kesinlikle oğullarına oyuncak bebek almazlardı. Çünkü bunlar sadece kızlara özeldi. Dönem.

Ancak 1963'te New York'lu mucit ve iş adamı Stanley Weston'ın ikinci bir düşüncesi vardı. Konsepti erkeklere uyarlamak neden mümkün olmasın? Sonuçta yüzyıllardır küçük teneke askerlerle oynuyorlar. Ama daha büyük ölçekte, erkekler için sonsuza dek tabu muydu? Weston buna inanmadı ve pazarlama malzemeleriyle birlikte bir asker bebeği tasarladı. Fikrini Hasbro'da yönetici olan Donald Levine'e sundu ve sempatik bir kulak buldu.

ABD'li oyuncak üreticisi, rakibi Mattel'in Barbie bebeğiyle 1959'dan bu yana kızlar nezdinde elde ettiği büyük başarıdan etkilendi ve benzer bir hit ürün arıyordu. Weston'ın tasarımına dayanarak “GI Joe” figürü Levine'nin liderliğinde yaratıldı.


ayrıca oku







Joe, yine plastikten yapılmış, boyu 30 santimetrenin biraz altında, hareketli uzuvları olan ve değiştirilebilir kumaş giysi ve aksesuarlarla donatılmış Barbie serisindeki “Ken”den farklı değildi. Ancak daha fazla “hareket” için çok daha esnekti; oldukça katı Ken'in aksine Joe 21 yerde esnekti. Ve sunum ve tema olarak çok daha erkeksi. Barbie gibi moda ve aşk yerine GI Joe'nun dünyası askeriyeydi.

Peki bu, erkek çocukların oyuncak bebekler konusunda heyecan duyması için yeterli olur mu, yoksa onları “kızlara ait şeyler” olarak görmeye devam mı edecekler? Levine riskin çok iyi farkındaydı ve akıllıca bir pazarlama hamlesi tasarladı: Yeni yaratıma hiçbir koşulda “oyuncak bebek” denemezdi (oyuncak bebek olsa bile). Bunun yerine GI Joe'ya “aksiyon figürü” adı verildi ve bu yeni sözcükle birlikte yeni bir ürün kategorisi doğdu.


GI Joe ilk çıkışını 1964'te yaptı




GI Joe ilk çıkışını 1964'te yaptı

Kaynak: Getty Images/Justin Sullivan


GI Joe, Şubat 1964'te ABD oyuncak mağazalarına girdi ve başlangıçta dört çeşidi mevcuttu: ABD Piyade, Donanma, Hava Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri. Ve plan işe yaradı: oğlanlar yeni ürün için kavga ediyordu. Ertesi yıl Hasbro, figürün Afrikalı-Amerikalı versiyonunu izledi. 1966'dan itibaren Joe, Avrupa'da İngiliz lisans sahibi Palitoy tarafından yeni yaratılan kıyafetlerle “Action Man” olarak pazarlandı.

Aksiyon figürü sürekli olarak en çok satanlar arasında yer aldı ve bu aynı zamanda üreticinin değişen zamanın ruhuna uyum sağlamasından da kaynaklanıyordu: 1960'ların sonlarında Vietnam Savaşı'na karşı yapılan kitlesel protestolar göz önüne alındığında, pazarlama askeri temaya daha az odaklandı ve bunun yerine askeri temaya odaklanıyor Joe için artık sivil maceralar veya dövüş sanatları ön planda. Figürler teknik olarak da daha da geliştirildi; örneğin daha gerçekçi saçlar ve önceki plastik ellere göre daha sağlam olan ve nesneleri daha iyi tutan lastik eller kullanıldı.

Bu zamana kadar birçok rakip çoktan konsepti uyarlamış ve kendi ürün gruplarını pazarlıyordu. 1970 yılında Barbie üreticisi Mattel, aksiyon figürünün erkeklere yönelik versiyonunu piyasaya sürdü: Big Jim. Vahşi Batı, korsanlar, bilim kurgu ve casusluk suçları gibi temalarda Mattel maceraperestinin çeşitleri vardı. Jim, diğer şeylerin yanı sıra, pazılarıyla nasıl etkileyeceğini biliyordu: Kauçuk kaplı kolun içindeki karmaşık bir mekanizma, figürün kolu büküldüğünde kasın şişmesine neden oluyordu.


Bugün bir sergi: 1970'lerin sonlarından Karl May'in Big Jim serisinden aksesuarların yer aldığı bir figür




Bugün bir sergi: 1970'lerin sonlarından Karl May'in Big Jim serisinden aksesuarların yer aldığı bir figür

Kaynak: resim ittifakı/dpa/Uli Deck


Aksiyon figürü bölümü, James Bond filmlerinin yapımcılarının yeni standartlar belirlediği ticari ürünler aracılığıyla filmlerin ikincil pazarlanmasından ek bir destek aldı. 1965'te casus gerilim filmleri hakkında muazzam bir heyecan varken, son macera “Fireball” için posterler, film müzikleri LP'leri, kitaplar, parfümler ve giyim eşyaları gibi çok sayıda makale ortaya çıktı. Ve ayrıca ABD'li üretici Gilbert'ten bir James Bond aksiyon figürü.

Çocuklar artık kahramanlarını sinemada izlemek yerine ona dokunarak “kendi James Bond’ları” ile bireysel maceralar yaratabiliyorlardı. Çeşitli üreticilerin diğer film ve diziler için rakamlarla devam ettirdiği başarılı bir konsept. 1974 yılında Mego şirketi “Maymunlar Gezegeni” filmlerindeki karakterleri tasvir eden bazı aksiyon figürlerini piyasaya sürdü. Ertesi yıl bilim kurgu televizyon dizisi “Star Trek”te Mego figürleri ortaya çıktı. O zamandan beri Kaptan Kirk, Bay Spock, Dr. McCoy, Bay Scott ve Teğmen. Uhura'da birçok çocuk odası var. Bu, 1977'de “Yıldız Savaşları”nın yaratıcısı George Lucas'ı sahneye çıkardı.

Onun son derece başarılı uzay destanı, yalnızca sinema dünyasında devrim yaratmakla kalmadı, aynı zamanda mağazacılığı da yeni bir düzeye taşıdı. Lucas, daha önce gelen her şeyi gölgede bırakan geniş bir ürün yelpazesi açısından “Yıldız Savaşları”nın potansiyelinin farkına vardı. Çok geçmeden yatak çarşaflarından şampuana ve ekmek kızartma makinelerine kadar “Yıldız Savaşları” logosunu taşıyan neredeyse yönetilemez sayıda ürün piyasaya çıktı.


ayrıca oku


Müzik ve oyunlar - C64'ün internette inanılmaz canlanışı






“Yıldız Savaşları” aksiyon figürleri de eksik olmamalı. İhale, “Altı Milyon Dolarlık Adam” dizisini aksiyon figürleriyle başarıyla pazarlayan oyuncak üreticisi Kenner'a verildi. Ancak Kenner'ın artık çözmesi gereken bir sorunu vardı. Çünkü “Yıldız Savaşları” aralığında yalnızca Luke Skywalker, Darth Vader ve Han Solo gibi figürler değil, aynı zamanda bunlara karşılık gelen uzay gemileri de yer almalı: X-Wing Fighter, TIE Fighter, Millennium Falcon – ve rakamlar, ölçeğe uygun olarak makul ölçüde doğru olmalıdır araçların içine. Ancak alışılagelmiş aksiyon figürünün 30 santimetreye kadar olan boyutuyla bu, boyut ve satış fiyatı açısından uzay gemilerinin kapsamının ötesinde olurdu. Ne yapalım?

İhtiyaç, buluşun anasıdır ve Kenner'ın patronu Bernie Loomis, hızla rakamları daha küçük ölçekte yayınlamaya karar verdi. Kenner baş tasarımcısı David Okada, Loomis'e aklında tam olarak hangi boyutun olduğunu sordu. Cevap olarak Loomis, başparmağı ve işaret parmağını birbirinden ayırarak sadece elini kaldırdı. Okada bir cetvel çıkardı ve ölçtü: 3,75 inç, yani 9,5 santimetre.

Büyük başarıya sahip küçük rakamlar


Daha küçük format, figürlerin daha düşük bir fiyata sunulabilmesi gibi bir avantaja da sahipti ve “Yıldız Savaşları” oyuncak serisi sonraki yıllarda inanılmaz derecede başarılı oldu (aynı zamanda iki filmin daha vizyona girdiği dönem). Kenner, iyi satılan düzinelerce karakter, uzay gemisi ve oyun seti yayınladı. Bu da Hasbro'yu 1982'de klasik GI Joe'yu yeni 3,75 inç formatında yeni oluşturulmuş bir dizi karakterle piyasaya sürmeye yöneltti.

Ancak 1980'lerin ortalarından itibaren uzay destanından yeni filmlerin sinemalarda vizyona girmemesi nedeniyle çocukların “Star Wars” karakterlerine olan ilgisi azalmaya başladı. Kenner ürün serisini durdurdu. Üretici Mattel'in “Evrenin Ustaları” figürleri özellikle çocuk odaları, okul bahçeleri ve oyun alanlarında popülerdi.


ayrıca oku


Alfaville






5,5 inçlik (neredeyse 14 santimetre) bu figürler, “Yıldız Savaşları” figürlerinden biraz daha büyüktü ve her şeyden önce çok daha kaslı ve kabaydı. Mattel, figürleri lisanslı bir film ürünü olarak yayınlamadı, aksine GI Joe gibi durumu tersine çevirdi: 1982'den itibaren şirket, özel olarak üretilen çizgi romanlarda ve bir TV animasyon dizisinde kendi “Masters” evrenini yarattı. sinema “Barbar Conan”ı vurdu ancak gayri resmi olarak ilham kaynağı oldu).


“Grayskull'un Gücü adına!”: He-Man, 1980'lerin ortasında okul oyun parklarında çok popülerdi.




“Grayskull'un Gücü adına!”: He-Man, 1980'lerin ortasında okul oyun parklarında çok popülerdi.

Kaynak: resim ittifakı/ZUMAPRESS.com/Shalan Stewart


Ana karakter He-Man, baş düşmanı Skeletor ve onlarca başka karakterin yanı sıra araçlar ve oyun setleri de piyasaya çıkarak yıllar boyunca giderek artan satış rakamlarına ulaştı. Ancak 1980'lerin sonunda patlama şimdilik sona erdi; Mattel oyuncak mağazalarının raflarını birçok yeni yardımcı karakterle doldurdu ve ana karakterlerden çok azını yeniden üretti. Bu, yeni gelenlerin başlamasını zorlaştırdı. Mattel ayrıca, He-Man'in kız kardeşi etrafında dönen ve kızların hedef grubu olduğu başka bir “Masters” serisi olan “She-Ra”yı da tanıtmıştı; bu, özellikle erkeklere yönelik bir ürün olarak daha önce dikkatlice geliştirilen aksiyon figürü imajını daha da güçlendirdi. , alttan kesilmiş. “Ustalar” rakamları artık “havalı” olarak görülmüyordu ve ürünler şimdilik üretilmiyordu.


ayrıca oku


20230801_140836






Ancak aksiyon figürlerinin tarihi burada bitmedi. Bugün hala milyar dolarlık bir iş. Artık çocukların yanı sıra yetişkinler de hedef kitle haline geldi. Pek çok insan için, çocukluktan gelen küçük plastik kahramanlar o kadar kalıcı bir tutku bıraktılar ki, onlarca yıl sonra hala onlara çok para harcıyorlar. 1960'lı, 70'li ve 80'li yıllara ait iyi korunmuş ve eksiksiz (hatta orijinal ambalajlarında) figürler, nadirliklerine bağlı olarak bazen müzayedelerde veya koleksiyon fuarlarında astronomik yüksek meblağlar elde ediyor.

Öte yandan her yıl çok sayıda tedarikçiden onlarca satırda yeni üretilen rakamlar karşımıza çıkıyor. Son dönemde Iron Man, Kaptan Amerika ve Hulk gibi “Marvel” evreninin karakterleri aksiyon figürleri olarak çocuk odalarına girdi. GI Joe onlarca yıl boyunca dayandı ve uzun zamandır bir Amerikan simgesi olarak kabul edildi. Filmlerde, TV dizilerinde, çizgi romanlarda ve video oyunlarında olduğu gibi, yeni oyuncak enkarnasyonlarında da karşımıza çıkıyor.

O zamandan beri üretimi durdurulan “Yıldız Savaşları” ve “Evrenin Efendileri” gibi figür serileri yeni tasarımlarla yeniden piyasaya sürüldü ve bu oyun dünyalarından yeni filmler ve diziler ortaya çıktıkça sürekli olarak genişletildi. Üreticiler için iki kat kazançlı: O zamanların yetişkin çocuklarından pek çoğu artık yeni figürleri kendi çocukları veya torunları için satın alıyor ve bir kısmını da kendileri için alıyor.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.