Fiilimsi varsa birleşik cümle midir ?

Ilay

New member
Fiilimsi Varsa Birleşik Cümle Midir? Cevap Veriyorum, Ama Ciddi Değilim!

Herkese merhaba forum dostlarım! Bugün yine dilbilgisiyle uğraşacağız ama bu kez biraz daha eğlenceli bir yoldan! Evet, başlıktan anladınız, fiilimsilerden ve birleşik cümlelerden bahsedeceğiz. Korkmayın, sıkıcı bir ders gibi olacak diye düşünüp kaçmadınız değil mi? (Aman ha! Hala buradaysanız, yazıyı okumaya devam edin!) Çünkü bu yazı biraz eğlenceli olacak, hem de şu fiilimsi işini tam anlamadığınızı düşündüğünüz noktaları biraz daha netleştirecek!

Şimdi gelin, bakalım fiilimsi varsa birleşik cümle midir sorusunu birlikte çözmeye çalışalım. Ama tabii bu, bir klasik "erkeklerin stratejik çözüm odaklı yaklaşımı" ile "kadınların empatik ve ilişki odaklı bakış açısının" birleşiminden çıkacak bir çözüm olacak. Hazırsanız, başlayalım!

Fiilimsi: Herkesin Sevgilisi, Herkesin Kafasında Sorusu

Fiilimsi dediğimiz şey, fiil kökünden türeyen ama tıpkı fiil gibi işlev görebilen, cümlede bir ögeyi açıklamak, nitelemek ya da bağlamak için kullanılan bir kelime türüdür. Yani, fiilimsi denilince, bir fiil değil ama fiile çok benzer bir kelime ile karşı karşıya kalıyoruz. Şimdi bu fiilimsinin içinde olduğu cümlelerin birleşik cümle olup olmadığına gelecek olursak… Ah, işte o zaman işler biraz karışıyor!

Erkekler Nasıl Düşünür, Kadınlar Nasıl Düşünür? Biraz Mizah, Biraz Cümle Çözümü!

Erkekler, bu tür dilbilgisi konularında oldukça stratejik düşünürler, değil mi? Hani, fiilimsi mi birleşik cümle mi? Her şeyin çözümüne dair bir strateji bulmak lazım! Yani, “Fiilimsi varsa birleşik cümledir!” diyerek, meseleyi net bir şekilde çözmeyi tercih ederler. Öyle değil mi? Kısa, öz ve pratik!

Kadınlar ise… Hadi, biraz empatik yaklaşalım dedikleri için işler biraz daha derinleşir! Çünkü dilbilgisinde de "daha çok ilişki" arayışı vardır! Her cümlede bir anlam, bir bağ, bir ilişki aramak… Şimdi, “Fiilimsi varsa birleşik cümle midir?” sorusuna biraz daha derinlemesine bakacak olursak, kadınlar burada cümledeki anlam ilişkisini sorgulamayı tercih ederler. Yani fiilimsi, her zaman birleşik cümle oluşturmaz; bir cümledeki fiilimsi kullanımı, birden fazla yargı oluşturmazsa birleşik cümle olmaz, demezler mi? Gerçekten de cümlenin kalbine inmeyi severler!

Fiilimsi Olan Her Şey Birleşik Cümle Olur Mu? (Bunu Düşünmeden Geçmeyin!)

İlk başta rahat olun, sevgili forumdaşlarım! Fiilimsi var diye her zaman birleşik cümle demek zorunda değiliz. Çünkü birleşik cümle, anlamca birbirine bağlanan iki ya da daha fazla bağımsız yargının birleşmesiyle oluşan cümle türüdür. Yani bir fiilimsi cümlenin ortasında olabilir ama tek başına birleşik cümle olmamıza yetmez! Örneğin:

“Ders çalışmaya başladım, çok verimli geçiyor.”

Bu cümlede fiilimsi var ama bu iki cümle bağımsız yargılara sahip. Burada birleşik cümle oluşmuş olur! Ama sadece bir fiilimsi kullanmakla birleşik cümle oluşturamayız. Fiilimsinin, cümlenin bir parçası olma amacı önemli!

“Benim Birleşik Cümlem, Benim Fiilimsim!”

Şimdi geldik en tatlı kısıma… Kendi başına bir fiilimsi cümleyi oluşturabiliriz, evet ama bu, her zaman birleşik cümle olacağı anlamına gelmez. Düşünün ki bir cümle kurdunuz:

“Okula gitmek için erken uyandım.”

Burada fiilimsi var, fakat bu cümlede yalnızca bir yargı var! Yani birleşik cümle değil, basit bir cümle. Erkekler gibi basit düşünelim: Tek bir yargı var, bir fiilimsi var ve tamam!

Ama bu cümleyi şöyle değiştirdiğimizde:

“Okula gitmek için erken uyandım, sonra kahvemi içtim.”

Evet, işte burada birleşik cümle oluştu! Çünkü artık iki bağımsız yargı var, birbirine bağlanmış! Ne diyorduk, erkekler stratejik düşünür, cümledeki bağlantıyı bulmak kadar önemli bir şey yoktur!

Fiilimsi Varsa Her Zaman Birleşik Cümle Olmaz, Ama...

Sonuçta, fiilimsi kullanarak cümlede birden fazla yargı oluşturduğumuzda, birleşik cümle oluşturabiliriz. Ama fiilimsi her zaman bu durumu garanti etmez! Fiilimsi var diye birleşik cümle yapıyoruz diye bir kural yok. Biz kadınlar (ya da bazen sadece dilbilgisine meraklıyız) anlam ilişkisini çok önemsiyoruz. O yüzden bu kadar kafa karıştırıcı bir konu, gerçekten bizi bazen zorlayabiliyor!

Sözün Kısası: Cümleye Göre Değişir!

Hadi, biraz daha eğlenceli olalım ve fiilimsi ile birleşik cümleyi, cümledeki anlam ilişkisiyle değerlendirelim. Yani, ne kadar bir bağ var, yargılar birbirine ne kadar bağlı? Bunu çözmek, dilbilgisinin kalbine inmeyi gerektiriyor! Hem erkeklerin stratejik çözüm odaklı yaklaşımından hem de kadınların empatik bakış açısının birleşiminden doğru cevaba ulaştık! Ama tabii, her zaman sorularla kalmak da bizim işimiz, değil mi?

Şimdi Söz Sırası Sizin!

Hadi bakalım forum dostlarım, şimdi biraz düşünme zamanı! Bu yazıyı okuduktan sonra, sizin fiilimsiyle ilgili en favori örneğiniz nedir? Birleşik cümle mi, yoksa basit bir cümle mi? Yorumlarınızı bekliyorum! Sadece bir fiilimsi gördüğünüzde, cümle birleşik oluyor mu? Hadi, tartışalım!