Bundeswehr’de “dönüm noktaları”: Alman birliklerinin ilk kez yurtdışında tekrar savaştığı zaman

keen

New member
Hikaye Bundeswehr’in “zamanda dönüşü”

Alman birlikleri ilk kez yurtdışında tekrar savaştığında



Mevcut “dönüm noktası”, Bundeswehr tarihindeki ilk değil: İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden yaklaşık elli yıl sonra Almanya, Kosova savaşında NATO misyonunda yer aldı. Protesto, 13 Mayıs 1999’da Yeşillerin çalkantılı bir özel parti konferansında tırmandı.




Durum: 07:26| Okuma süresi: 4 dakika






Yeşil Parti konferansı 1999 - balıkçının üzerindeki boya torbası



Yeşil Parti konferansı 1999 - balıkçının üzerindeki boya torbası




Bir boya torbası tarafından acı bir şekilde vuruldu: Joschka Fischer, 13 Mayıs 1999’da, Alman silahlı kuvvetlerinin NATO misyonu üzerine Yeşiller’in özel parti konferansında

Kaynak: pa/Gero Breloer



MOlaf Scholz’un 27 Şubat 2022’de Federal Meclis’te yaptığı konuşmayla, “dönüm noktası” terimi, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırı savaşına bir tepki olarak birdenbire mevcut Alman güvenliği ve dış politikasında Bundeswehr için yeni bir statü ile eşanlamlı hale geldi.

Ancak Federal Cumhuriyet tarihinde böyle bir dönüm noktası ilk kez yaşanmıyor. Aslında, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana, Bundeswehr’in rolüyle ilgili olarak birkaç “dönüm noktası” yaşandı.

Politikadaki ilgili tektonik kaymalara, sürekliliklere ve kırılmalara, özellikle Nasyonal Sosyalizm sırasındaki Alman suçlarının arka planına karşı her zaman hararetli tartışmalar eşlik etti. Tarihçi Andrew I. Port şimdi bunu “Bir Daha Asla” adlı kitabında çiziyor. Holokost’tan Sonra Almanlar ve Soykırım” (Harvard University Press. 31,95 Euro).


ayrıca oku


Th.Blank / Bundeswehr Alman yeniden silahlanmasına yönelik konuşma (Bundeswehr'in kuruluşu 1955).  - Federal Şansölye Adenauer, Andernach'ta yeni kurulan Bundeswehr'in beş şirketini ziyaret etti: Federal Savunma Bakanı Theodor Blank'ın konuşması.  - Fotoğraf, 20/01/1956.






Port, en önemli değişikliği, 1990’larda Alman hükümetlerinin oradaki silahlı çatışmaları ve insan hakları ihlallerini sona erdirmek için yurtdışındaki askeri operasyonlara katılma konusundaki yeni istekliliği olarak tanımlıyor – ancak asla tek taraflı olarak ve genellikle yalnızca ittifak ortaklarının baskısı altında.








Daha önce Bundeswehr, “çek karnesi diplomasisi” ile yabancı misyonlara aktif katılımın çoğunlukla dışında kalmıştı, ancak 1991’den beri Bundeswehr, Güneydoğu Asya, Güneydoğu Avrupa ve Afrika’daki konuşlandırmalarla bu tür düzinelerce görevde on binlerce askerle yer aldı. ve Orta Doğu.

“Gerçek duraklama yeniden birleşmeyle başladı”


Kasım 2001’de, eski Federal Şansölye Helmut Kohl bir WELT röportajında Bundeswehr’in Afganistan misyonunun başlangıcı ve tarihi hakkında şunları söyledi: “Bu bir dönüm noktası. Ancak asıl dönüm noktası, yeniden birleşmiş Almanya için tam egemenliği kazandığımız 1990’daki yeniden birleşmeyle başladı. Pek çok insan, Almanya’nın uluslararası politikadaki yeni rolünün gerçekten farkında değil. Gerhard Schröder artık ‘çek karnesi diplomasisi’nin sona erdiği yeni bir dönemden bahsediyor. İttifak’ın Körfez Savaşı’nda kullanılmasına Federal Cumhuriyet’in katkısını ima ediyor. Ancak o zaman yaptığımızdan daha büyük bir katkı siyasi olarak mümkün değildi.”

Bu gelişmedeki belki de en önemli kilometre taşı, Almanya’nın 1999 yılında kanlı Kosova savaşını sona erdirmek ve Kosovalı Arnavutlara yönelik soykırımı önlemek amacıyla NATO misyonuna katılmasıydı. 1945’ten beri ilk kez Alman askerleri doğrudan muharebe operasyonlarına dahil oldu.


ayrıca oku


Bir İspanyol F-18A avcı-bombardıman uçağı, Aviano'daki kuzey İtalya askeri üssünden Bosna'ya doğru havalanıyor.  30 Ağustos 1995'te NATO hava kuvvetleri, ittifakın kurulduğu 1949'dan bu yana bugüne kadarki en büyük askeri operasyonuyla Bosnalı Sırplara karşı büyük bir askeri saldırı gerçekleştirdi.  Hızlı Tepki Gücü'nün uzun menzilli topçularıyla birlikte, 60'tan fazla NATO uçağı gün boyunca neredeyse kesintisiz olarak Bosnalı Sırp askeri mevzilerini bombaladı.  NATO karşı saldırısı, Bosnalı Sırpların 28 Ağustos'ta Saraybosna'ya düzenlediği vahşi el bombası ateşine verilen tepkiydi.  |






Herkesten Joschka Fischer, dışişleri bakanı olarak bu kararı destekledi ve partisinin barış hareketinden çıkan kitlesel direnişini bastırmak zorunda kaldı. Genel halk arasında operasyona karşı çok az protesto olsa da, durum 13 Mayıs 1999’da Bielefeld’de Yeşillerin çalkantılı bir özel parti konferansında tırmandı. Parti kongresinin gerçekleşebilmesini sağlamak için, göstericiler tarafından etkinlik salonunun ablukasını temizlemek için 1.500 polis memuru görevlendirildi.

“Her zaman ‘Bir daha savaş olmasın!’ dedik. Ama aynı zamanda hep şunu da söyledik: ‘Bir daha asla Auschwitz!’” Fischer 7 Nisan 1999’da vurgulamıştı; eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçlarıyla bağlantılı olarak. Parti kongresinde şunu tekrarladı veya belirtti: “Auschwitz emsalsizdir. Ama iki ilkenin yanındayım: bir daha asla savaş, bir daha asla Auschwitz, bir daha asla soykırım, bir daha asla faşizm. Benim için ikisi bir aradadır”.

Fischer parti konuşmasını fiziksel acı içinde yaptı. Çünkü daha konuşamadan katılımcılardan biri ona “savaş kışkırtıcısı” diyerek hakaret etti, ona bir torba boya fırlattı ve kafasına o kadar sert vurdu ki Fischer sağ kulağında kulak zarı yırtıldı.


J. FISCHER kampanya gezisinde




Joschka Fischer konuşması sırasında – ceketi boya torbası saldırısından kaynaklanan kırmızı boyayla lekelendi

Kaynak: pa/Ulrich Baumgarten


Delegelerin çoğunluğunun nihayetinde Almanya’nın NATO misyonuna katılımına oy vermesi, Fischer’in konuşma yeteneğine ve ikna gücüne de atfediliyor. Ancak, NATO müdahalesini haklı çıkarmak için Alman tarihinin en karanlık sayfasını kullanması tartışmalı olmaya devam etti. En azından dört yıl önce, Bundeswehr’in Bosna’da olası konuşlandırılmasıyla ilgili tartışmada, Alman geçmişine atıfta bulunarak tam tersini savunduğu için: “İkinci Dünya Savaşı’nda Alman askerlerinin Hitler Askerleri olduğu konusunda kesinlikle ikna oldum. hiddet çatışmayı körükler ve gerilimi azaltmaz.”

Tarih tekerrür etmez ama bazen tekerrür eder: İyi bir yirmi yıl sonra, sosyal demokrat bir şansölyenin “dönüm noktasını” destekleyen ve onu eleştirilere karşı savunan yeşil kadrolu bir dışişleri bakanlığıydı. Boya torbaları bu sefer uçmadı ama.

Facebook’ta “Dünya Tarihi”ni de bulabilirsiniz. Bir beğeni bizi mutlu eder.