Bulgaristan: seçimden sonra merkez sağ ittifakı önde

keen

New member
Yurt dışı Eski Başbakan Borisov

Bulgaristan’da seçim sonrası merkez sağ ittifakı önde



Durum: 03:48| Okuma süresi: 3 dakika




Bulgaristan'da yeni parlamento seçimleri




Bulgaristan’ın eski Başbakanı Boyko Borisov

Kaynak: dpa-infocom GmbH


Eski Başbakan Boiko Borissov, liberal-muhafazakar bloğun adayıyla baş başaydı. Karadağ’da da siyasi bir değişimin işaretleri var. Her iki seçim de ülkelerin Rusya politikaları açısından ilgi çekici.





NBulgaristan’daki parlamento seçimlerinden sonra yapılan son tahminler, eski Başbakan Boiko Borissov’un merkez sağ koalisyonunun başı çektiğini gösteriyor. İttifakı Pazar günkü seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 26’sını aldı – iki yılda beşinci. Liberal-muhafazakar blok yüzde 25 civarında bir oy oranıyla hemen arkasındaydı. Seçim sonrası anketlere dayanan ilk tahminlerde, her ikisi de Batı yanlısı olarak değerlendirilen siyasi kampların sırası tersine döndü. Tahminler Pazartesi gecesi üç kamuoyu araştırma enstitüsü tarafından yayınlandı.

AB ve NATO üyesi olan Borisov’un GERB-SDS ittifakı, üçüncü başbakanlık döneminin sona erdiği 2021 yılına kadar zaten ülkeyi yönetiyordu. Onun kampı, Rusya’ya karşı savaşta Ukrayna’yı destekleme konusunda liberal-muhafazakar seçim bloğu PP-DB ile anlaşıyor. Her ikisi de saldırıya uğrayan ülkeye silah sevkiyatını savunuyor.

2022’nin sonunda Sofya’daki parlamento, Kiev için ilk askeri yardım paketini onayladı. Ancak devlet başkanı Rumen Radev, atadığı geçici kabine iktidarda olduğu sürece Bulgaristan’ın Ukrayna’ya silah vermeyeceğini açıkladı. Borisov, bu seçimden sonra Batı yanlısı partileri düzenli bir hükümet kurmaya çağırdı.


ayrıca oku


RusyaPutin






PP ve DB, Haziran 2022’ye kadar Başbakan Kiril Petkov (PP) ile dört partili bir hükümette yer aldı ve bu hükümet güven oyu ile devrildi. GERB-SDS ittifakı, yolsuzluk ve protesto iddialarının ardından 2021’de görevden alındı. Yolsuzluk, 6,5 milyonluk ülkede yaygın bir sorun. Kişi başına düşen ekonomik çıktı açısından, Bulgaristan en fakir AB üye devletidir.

Öngörülere göre, 2022 yılına kadar birlikte yönetecek olan Rusya yanlısı ve milliyetçi Wasraschdane (Yeniden Doğuş) ve Rusya yanlısı Sosyalistler de dahil olmak üzere en az beş partinin parlamentoya girmesi muhtemel. Resmi nihai sonuç en geç Perşembe gününe kadar açıklanmalıdır.

Karadağ, AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını izledi


Bu arada Karadağ’da, tahminlere göre, cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde eski ekonomi bakanı Jakov Milatoviç önde gidiyor. 37 yaşındaki ekonomist Milatoviç Pazar günü oyların yüzde 60,1’ini aldı. Batı yanlısı görevdeki Milo Djukanoviç yalnızca yüzde 39,9 oy aldı.

Milatoviç yolsuzlukla mücadeleyi üstlendi ve seçmenlere daha yüksek bir yaşam standardı sözü verdi. Küçük Adriyatik ülkesinin hem Avrupa Birliği (AB) hem de komşu Sırbistan ile bağlarını güçlendirmek istiyor. Akşam geç saatlerde Milatoviç kendisini seçimin galibi ilan etti. Destekçilerine, “Önümüzdeki beş yıl içinde Karadağ’ı Avrupa Birliği’ne sokacağız,” dedi.

Karadağ uzun süredir siyasi bir kriz içinde. Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri arasında tekrar tekrar güvensizlik oyu ve tartışmalar yaşandı.


ayrıca oku


Avukat Srdan Aleksic Hukuk firması lisans verendir: Advokatska Kancelarija Dr.  Srdan Aleksic/Ni Katja Mitic tarafından sağlanmıştır



Uranyumu tüketilmiş mühimmat






Djukanoviç, parlamentoyu yalnızca Mart ayı ortasında feshetti ve 11 Haziran’da erken parlamento seçimleri planladı. Cumhurbaşkanlığı büyük ölçüde törensel olsa da, kazanan partinin seçilmesi genel seçimlere ivme kazandırabilir.

61 yaşındaki Djukanoviç, cumhurbaşkanı veya başbakan olarak 33 yıl boyunca Karadağ’da siyasete yön verdi. Ülkeyi 2006’da halefi Yugoslavya, Sırbistan ve Karadağ’dan bağımsızlığa ve 2017’de NATO’ya götürdü. Muhalifleri onu ve merkez sol DPS partisini yolsuzluk ve organize suçla bağlantılı olmakla suçluyor. Cumhurbaşkanı ve DPS bunu reddediyor.

Yaklaşık 620 bin nüfusuyla ülke, AB’ye katılmak için çabalayan altı Batı Balkan ülkesinden biri. Nüfus bölünmüş durumda: Bir nüfus grubunun üyeleri kendilerini Karadağlı olarak görürken, diğerleri kendilerini Sırp olarak görüyor. İki hafta önce yapılan ilk tur oylamada Sırp yanlısı siyasetçi Andrija Mandiç elenmişti. Hem Sırbistan hem de Rusya ile daha yakın bağları savunmuştu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra Karadağ, Moskova’ya yönelik AB yaptırımlarına katıldı. Moskova’daki hükümet bu nedenle ülkeyi düşman devletler listesine aldı.