Atletizmde Dünya Şampiyonası: Yeni mucize koşu ayakkabılarıyla ilgili kötü şüpheler

keen

New member
Spor Dalları Atletizmde Dünya Şampiyonası

Yeni mucize koşu ayakkabılarıyla ilgili kötü şüphe



17:44 itibarıyla| Okuma süresi: 4 dakika




Bir lütuf ve bir lanet – görünüşe göre yeni ayakkabılarda her şey pembe değil




Bir lütuf ve bir lanet – görünüşe göre yeni ayakkabılarda her şey pembe değil

Kaynak: REUTERS


Dünya Atletizm Şampiyonası’nda yüksek teknolojili ayakkabılar çok sayıda sporcunun dünya şampiyonluğu madalyası kazanmasına yardımcı oluyor. Görünüşe göre karbon izlerin de yan etkileri var. Ancak kesin bağlantıyı kanıtlamak zordur.





SBunlar aynı zamanda bir lanet ve bir lütuf mu? Yüksek teknolojili ayakkabılarla Dünya Şampiyonası yıldızları, Budapeşte’deki atletizm şampiyonluk mücadelelerinde en iyi performanslar ve madalyalar için mücadele ediyor. Bazı sektör devleri sezonun önemli anlarını yaralı olarak uzaktan izlemek zorunda kalıyor. Çifte Avrupa şampiyonu Gina Lückenkemper, “Şu anda dünya çapındaki sporcuların sayısının çok fazla olması biraz aşırı” dedi. “Karbon ayakkabılarla ilgili tüm bu gelişmeye dikkatle yaklaşılmalıdır. Daha agresifler. Bunun bizi önümüzdeki yıllarda meşgul edeceğini düşünüyorum.”

Belçika’nın heptatlon Olimpiyat şampiyonu Nafissatou Thiam, Aşil tendonu sorunları nedeniyle Dünya Şampiyonası altın mücadelesinden vazgeçmek zorunda kalırken, engelli dünya rekoru sahibi ABD’li Sydney McLaughlin-Levrone, diz sorunları nedeniyle yarıştan çekildi. Lückenkemper, “Sporcularla konuştuğunuzda, kaç tanesinin Aşil tendonu veya ayak sorunlarıyla uğraştığını öğrenmek çok zor” dedi. Süper vuruşlarla “çok iyi” anlaşıyor. Ancak Almanya’nın “Yılın Sporcusu” ödülünün Amerikalı Sha’Carri Richardson’ın kazandığı 100 metre finaline çıkmasının önünü açamadılar.


ayrıca oku


90'lı yıllarda Berlin ve Boston maratonlarını üç kez kazanan Uta Pippig hâlâ koşuyor ve diğer sporcuları eğitiyor






1996 Olimpiyat gümüş madalyası sahibi Frank Busemann ilerlemeden büyüleniyor. Bir ARD uzmanı olarak Budapeşte’deki yarışmaları takip eden Busemann, “Orada ne tür bir gelişme yaşandığı şaşırtıcı” dedi. Son yıllarda korona salgını sonrasında performansta çok büyük bir gelişme yaşanıyor ve rekabet yoğunluğu da çok yüksek. 48 yaşındaki oyuncu, “Sonra malzeme var, karbon ayakkabılar kendi işini yapıyor” dedi. “Bu, iyi performanslar için patlayıcı bir karışım, aynı zamanda yaralanmalar için de.”

Rekorlar ayakkabılara atfediliyor


Başarılı medya pazarlaması sayesinde birkaç yıl önce popüler hale gelen karbon ayakkabılar, “onları giyenlerin normal ayakkabı giyen sporculara göre ortalama yüzde iki ila dört daha hızlı koşmasına olanak tanıyor” diyor İnsan Teknolojisi Profesörü Olaf Ueberschär “Berliner Zeitung”un Etkileşimi ve Biyomekaniği. “Artık olumsuz tarafı da görebilir ve genel dengedeki sorunların aslında karbon pabucun avantajından daha ciddi olup olmadığını görebilirsiniz.”


ayrıca oku








Sporcuların bireyselliği ile kesin bağlantıyı kanıtlamak zordur. Bu formda yeni olan pek çok etkileyici faktör var: bu arada yarışmaların olmadığı, ancak antrenmanların olduğu uzun salgın; ardından benzeri görülmemiş yoğunlukta mevsimsel olaylar geliyor. Ayrıca kas lifi yırtılması nedeniyle kayıp olan Olimpiyat şampiyonu Malaika Mihambo veya ayak sorunları nedeniyle ara veren Avrupa şampiyonu Konstanze Klosterhalfen gibi sporcular da şimdiden gözünü Paris’teki Olimpiyatlara dikmiş durumda. on iki ayın altında.


ayrıca oku


Hiç ölçüm yapmıyorsanız neden uzağa atlayasınız ki?  Artık ilkokullarda çocuklara ödül verilmiyor






Malzemenin mutlaka etkisi vardır. Bazı koşu rekorları da ayakkabılara atfedilir. Köln’deki Alman Spor Üniversitesi Biyomekanik ve Ortopedi Enstitüsü’nün uzun süredir başkanlığını yapan Gert-Peter Brüggemann, “Bir yandan, özellikle uzun mesafelerde giyilen ayakkabılarda tabanlar daha kalın ve daha yüksek hale geldi” dedi. .

“Bunun nedeni orta tabanlardaki yeni, yumuşak ve son derece sorumlu köpüklerdir. Bilim adamı “zdf.de”ye şöyle açıkladı: “Nitro köpükler olarak adlandırılan köpükler şu anda sıklıkla kullanılıyor.” Sonuçta koşucunun kasları rahatlar, “aynı koşu hızında kas çalışması azalır. Koşu ekonomisi iyileşiyor.” Bazı rakamlar da bunun etkisini kanıtlıyor: 2017’de dört adam bir maratonda 2:05 saatin altında koştu. İki yıl sonra bu tür 17 dönem yaşandı.

Ayrıca ayakkabı modellerine karbon plakalar da yerleştirildi. “Asıl fikir, özellikle ön ayak bölgesinde tabanı sertleştirmek ve böylece metatarsofalangeal eklemdeki enerji kaybını azaltmaktı. Ancak bunun uzun mesafelerdeki ayakkabılar üzerinde çok az etkisinin olduğu ve baskın avantajın yeni, kalın köpüklerden kaynaklandığı gösterilmiştir” dedi Brüggemann. “Sprint disiplinlerindeki çivilerde durum farklı: Orta tabandaki sert, kavisli karbon plaka, itiş için Aşil tendonu aracılığıyla daha fazla gücün kullanılabileceği anlamına geliyor. Ancak bu aynı zamanda sporcunun ayağına ve Aşil tendonuna binen gerilimi de arttırıyor.”


ayrıca oku


Futbol: Milli takıma yeni sponsor






Her ne kadar birinci sınıf sporlarda sporcuların sağlığı ile performanslarını en üst düzeye çıkarma arasındaki ilişki vücuda çok nazik olmasa da, bu teknolojiden bir geri dönüş beklenmemelidir. Aksine. Ancak sporcuların değiştirilmiş yüklere yönelik antrenmanlarında uzun süreli hazırlık yapılması yardımcı olabilir.

ABD’de yaşayan ve Alman Atletizm Birliği için 5000 metrenin üzerinde yarışlara katılan Sam Parsons, daha güçlü ayak kasları gibi ayarlamaların gerekli olduğunu düşünüyor. Ancak Berliner Zeitung’a bu “hiperteknolojinin” spor için harika olduğunu söyledi. “Bunun gelecek olanın sadece başlangıcı olduğunu düşünüyorum.”