2040 yılına kadar demografi: Berlin'in nüfusunun en fazla artması bekleniyor

keen

New member
DAlmanya büyüyor, en azından biraz. Bertelsmann Vakfı'nın Salı günü yayınlanan “Wegweiser Kommune” raporunda hesapladığına göre, Alman nüfusunun 2040 yılına kadar yüzde 0,6 oranında artması bekleniyor. Şu anda Almanya'da yaklaşık 84,6 milyon insan yaşıyor.

Ancak hesaplanan büyüme oldukça dengesiz bir şekilde dağılıyor. Örneğin Berlin'in nüfusu 2040 yılında neredeyse 3,9 milyona ulaşabilirdi; Bu nedenle başkent tüm federal eyaletler arasında en büyük büyümeyi yaşıyor. Büyüme şehir devletlerinin dışında da görülebilir; örneğin Baden-Württemberg veya Bavyera'da.

Buna karşılık Saksonya-Anhalt, mevcut nüfusun yüzde 12,3'lük bir düşüşle sadece 1,9 milyona düşmesiyle son sırada yer alıyor. Hesaplamalara göre Thüringen'in nüfusu da 2040 yılına kadar yüzde 10,9 oranında azalacak.





Kaynak: İnfografik WELT


Bertelsmann Vakfı veri yönetimi uzmanı Petra Klug şöyle açıklıyor: “Federal eyalet düzeyinde, Doğu-Batı arasında hâlâ açık bir fark var: Batı büyüyor, Doğu ve Saarland küçülüyor.”

Büyük şehirler bu gelişmeden faydalanırken, kırsal bölgeler zarar gördü. “Kırsal bölgelerde ara sıra bir geri dönüş görüyoruz. Bu, büyük şehirlerdeki kira fiyatlarındaki artışın yanı sıra, korona salgını sonrasında artan dijitalleşme ve ev ofislerinin yaygınlaşmasından da kaynaklanıyor” diyor Klug. “Ancak bu eğilimin büyümeye devam edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.”

Rakamları hesaplamak için Klug ve ekibi, bireysel topluluklardaki mevcut verilere (doğumlar, ölümler, göç ve Almanya içinde veya dışında göç) güveniyor. Bunlara son birkaç yılda bakılacak ve trend devam edecek. Örneğin ölüm oranları ve doğum oranları oldukça tutarlıdır.


ayrıca oku








Öte yandan, göç gibi göçün de dalgalanmalardan etkilenmesi daha muhtemel; örneğin, Rusya'nın saldırganlık savaşı nedeniyle Almanya'ya taşınan çok sayıda Ukraynalıya güvenmek mümkün değil. Uzun vadede bunların kaçının Almanya'da kalacağı da belli değil.

Şehir devletlerinde en fazla nüfus


Bertelsmann Vakfı, Wegweiser'da Almanya'da 5.000'den fazla nüfusu olan tüm belediyeleri inceliyor; bu durum nüfusun neredeyse yüzde 90'ının ikamet yerini etkiliyor. Bu, yerel karar vericilere çocuk oyun alanlarından bakım tesislerine kadar altyapının planlanması ve oluşturulması için gerekli veri tabanını sağlamalıdır.

Rakamlar aynı zamanda yıllardır uyarılan bir soruna da dikkat çekiyor: Almanya giderek yaşlanıyor. Ancak Klug WELT, belediyelerin bu yaşlanmaya hazırlıklı olmadığını söylüyor. “Şimdiye kadar bu, iklim değişikliğinin etkilerine benzer şekilde her zaman çok teorik oldu. Somutlaştığında daha gerçek oluyor.”

Bu nedenle Heidelberg, 2040 yılında Almanya'nın en genç kentsel bölgesi olabilir; Bertelsmann'ın hesaplamalarına göre bu durumda ortalama yaş 38,8 olacaktır. Sayı, bir grubun tam ortasında yer alan yaşı gösterir. Öte yandan Gera yakınlarında Greiz'in Thüringen bölgesi var. Burada 2040 yılında ortalama yaş 57,3 olarak hesaplandı.

Doğu-Batı ayrımı burada da açıkça görülüyor: Beş Doğu Almanya federal eyaletinden dördü özellikle hızlı bir şekilde yaşlanıyor (52 ila 53 yaş arası); Hamburg (42,7) ve Berlin (43,1) gibi şehir devletleri 2040 yılında hâlâ en genç şehirler olacak.






Kaynak: İnfografik WELT


Yine de Kluge, genç belediyeleri bu rakamlar karşısında geri adım atmamaları konusunda uyarıyor. “Toplumların büyümesi ya da küçülmesi fark etmeksizin yaşlanma neredeyse herkesi etkiliyor. Çünkü genç üniversite şehirlerinde bile orada bulunanların yaşlandığı çok açık.”

Bertelsmann Vakfı, yaşlanmanın yaşlılık güvenliği, bakımı ve sözde işgücü potansiyeli açısından çok büyük zorluklara yol açacağını yazıyor. Almanya nüfusu içinde potansiyel emeklilik yaşındaki kişilerin oranı 2020'de yüzde 22'nin biraz altındayken, önümüzdeki 20 yıl içinde yüzde 28'e çıkacak.


ayrıca oku


Stajyer Tran Tung Anh (20), enjeksiyonlu kalıplama makinesinin kalibrasyonunu kontrol ediyor






ayrıca oku


Zainoun Mansour Helmstedt, Aşağı Saksonya'da kıdemli doktor olarak çalışıyor






Klug, bu gelişmenin daha net bir şekilde ele alınması gerektiğinin altını çiziyor. Federal hükümet halihazırda emekli maaşlarının hisse senedi karları yoluyla ek finansmanını tartışıyor. Çalışan kişilerin katkılarıyla sağlanan mevcut finansmanın gelecekte demografik değişim nedeniyle başarısız olması muhtemeldir. Arka plan esas olarak 1960'ların artık emekliye ayrılan baby boomer kuşağıdır.

Belediyelerdeki altyapının değişmesi ve yeni nüfus yapılarına uyum sağlaması gerekiyor. Bu, bakım tesislerinin veya hizmetlerinin yanı sıra tıbbi bakımın kurulması için de geçerlidir. “Yerden yeni bir huzurevi inşa edilemez. Yaşlı dostu apartman daireleri ve diğer destek hizmetleri de dahil olmak üzere ileriye dönük planlamaya ihtiyaç var” diyor Klug. “Verilerimizin yararlı olabileceği yer burası.”

Ülke programları halihazırda ülke doktorlarının giderek artan eksikliğini gideriyor. Örneğin genç tıp öğrencileri, eğitimlerinin ardından yetersiz hizmet alan bir bölgede aile hekimi olarak çalışmak üzere bir destek programına katılabilirler.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Ama bu yeterli olmayacak. Klug, “Yurt dışından gelen vasıflı işçiler, işgücü piyasasındaki boşlukların kapatılmasında önemli bir faktör” diyor. “Yaşlanmayla ilgili olarak, bu özellikle kırsal bölgelerde hemşirelik ve tıbbi bakımı etkiliyor. Yerel düzeyde eyleme büyük ihtiyaç var ve federal ve eyalet hükümetlerinin desteğine de büyük ihtiyaç var.”

Ancak belediyelerin sadece yaşlıların ihtiyaçlarına bakmaması gerekiyor. Klug, “Ancak madalyonun diğer yüzü, eğer belediyeler ağırlıklı olarak yaşlı insanlara odaklanırsa, gençler için daha az çekici hale gelme riskiyle karşı karşıya kalırlar” diye uyarıyor. Topluluğun işleyişini sürdürdükleri için onların ihtiyaçlarının da akılda tutulması gerekiyordu. “Bu, işler ve uygun yaşam alanları için olduğu kadar kreşler ve oyun alanları için de geçerlidir.”